Ārsti: Ja Covid-19 testam būs nepieciešams nosūtījums, "E-veselība" varētu tikt pārslogota

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide piedalās preses konferencē, kurā informē par ģimenes ārstu streiku.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide piedalās preses konferencē, kurā informē par ģimenes ārstu streiku. Foto: Ieva Čīka/LETA

Ja Covid-19 testa veikšanai būs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums, nav izslēgts, ka pārslodzes dēļ parādīsies tehniskas problēmas "E-veselības" sistēmā, pauda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa klāstīja, ka pirms trešdien plānotās tikšanās ar Veselības ministriju (VM) viedokļi no ģimenes ārstiem par iespējamām izmaiņām vēl tiek apkopoti. Vienlaikus Veide pauda, ka jautājums ir diskutējams, un pašlaik grūti sniegt viennozīmīgu ieceres vērtējumu.

"Gan VM ziņo, gan paši redzam, ka laboratorijām trūkst kapacitātes, veidojas rindas," atzina ārste, skaidrojot, ka arī pašas pacientiem gaidīt testu nākas vairākas dienas.

Asociācijas vadītāja ir pārliecināta, ka iespējamiem Covid-19 slimniekiem pēc iespējas ātrāk jāzina, vai viņi ir saslimuši, jo tad iespējams ierobežot arī kontaktpersonu aktivitātes sabiedrībā.

Tāpat testa veikšana svarīga arī tiem, kas vēlas atsākt darbu pēc Covid-19 izslimošanas, piemēram, desmitajā dienā pēc saslimšanas, ja vairākas dienas vairs nav simptomu. "Ja ātrāk atsāktu strādāt, ieguvēja būtu arī valsts, jo nevajadzētu maksāt pabalstu visas dienas," pauda Veide.

Nosūtījumu sagatavošana nozīmēs arī lielāku slodzi ģimenes ārstiem. "Diskutējams ir jautājums, vai šo procesu vajadzētu uzvelt uz ārstu un pacientu pleciem, varbūt jādomā par citu resursu piesaisti," aicināja organizācijas pārstāve, piebilstot, ka pašlaik nav arī skaidrs, ka tiks noteiktas prioritāri testējamās pacientu grupas.

Bažas asociācijai ir arī par papildu funkciju ietekmi uz "E-veselības" sistēmu, jo jau pavasarī sistēmas darbība bijusi daudz lēnāka. Viņasprāt, nedrīkst pieļaut situāciju, ka pārslodzes dēļ nav iespējams izrakstīt receptes un darba nespējas lapas.

Jau ziņots, ka drīzumā tiks mainīta Covid-19 testēšanas kārtība, kā rezultātā Covid-19 testa veikšanai būs vajadzīgs ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādes speciālista nosūtījums, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē atklāja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Pēc Līviņas paustā, jaunajā kārtībā testu saņemšana "noteikti būs primāri ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai ar ārstniecības iestādes speciālistu nosūtījumu".

Pēc VM pārstāves paustā, pašreizējais mērķis ir nodrošināt, ka personas, kuras ir saņēmušas nosūtījumu, testu varētu veikt maksimums divas dienu laikā.

Viņa skaidroja, ka rindas ir izveidojušās, jo ir liels pieprasījums testēties pēc savas iniciatīvas no cilvēkiem, kuriem nav simptomu vai sūdzību. "Saistībā ar to, ka pasliktinās epidemioloģiskā situācija, viņi vēlas drošības garantu," piebilda Līviņa. Rezultātā, tas ierobežo iespējas veikt testu personām ar simptomiem.

Tāpēc, pēc Līviņas sacītā, ir izstrādāts jauns algoritms Covid-19 testu veikšanai, kuru paredzēts pārrunāt ar ģimenes ārstu profesionālajām organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu