Pētījums: Covid-19 ir vismaz piecas reizes nāvējošāks par gripu (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Hospitalizētiem Covid-19 pacientiem, salīdzinot ar gripas slimniekiem, ir krietni lielāks nāves un vēl 17 papildu veselības sarežģījumu risks.

Covid-19 patiesi ir nāvējošāks par gripu. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem ir piecas reizes lielāks risks nomirt nekā gripas pacientiem. 

Turklāt pētījumā atklāts, ka Covid-19 pacientiem ir lielāks risks saskarties ar vēl 17 veselības sarežģījumiem, salīdzinot ar gripas slimniekiem. Šo sarežģījumu vidū ir pneimonija, elpošanas mazspēja un trombi. Tiesa, jāņem vērā, ka šajā pētījumā tika aplūkoti tikai hospitalizētie pacienti, tāpēc šos secinājumus nevar attiecināt uz visiem inficētajiem. 

Jau kopš jaunā koronavīrusa atklāšanas cilvēki to ir tiekušies salīdzināt ar gripu. Vēl šajā pašā mēnesī Donalds Tramps pievērsa sev kritiķu uzmanību, vietnē “Twitter” rakstot, ka Covid-19 esot krietni mazāk nāvējošs nekā gripa. Šis ieraksts ātri vien tika marķēts kā dezinformācija par Covid-19, vēstīts ziņu izdevumā “NBC News”. 

Tiek atklāti arvien jauni pierādījumi, ka Covid-19 ir krietni bīstamāks un nāvējošāks par gripu. 

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Morbidity and Mortality Weekly Report”, zinātnieki salīdzināja Covid-19 un gripas izraisītās komplikācijas. Pētījuma autori izanalizēja informāciju, kas iegūta par teju 4000 vidēji 70 gadu veciem pacientiem, kas no 1. marta līdz 31. maijam nogādāti slimnīcā pēc saslimšanas ar Covid-19, un vairāk nekā 5400 vidēji 69 gadus veciem gripas pacientiem, kas hospitalizēti no 2018. gada 1. oktobra līdz 2020. gada 1. februārim. 

Kopumā no hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem nomira 21 procents, savukārt no gripas tikai 4 procenti. Papildus tam Covid-19 pacientiem bija lielāks risks nonākt intensīvās terapijas nodaļā nekā gripas pacientiem, kā arī tur pavadītais laiks tiem bija trīs reizes lielāks.

Pierādījumi arī liecina, ka tiem cilvēkiem, kas saslimuši ar Covid-19, ir lielāks risks tikt hospitalizētiem nekā gripas pacientiem. No zinātnieku aplēsēm izriet, ka 2019. līdz 2020. gada gripas sezonā hospitalizēts tika aptuveni 1 procents pacientu. Salīdzinājumā no Covid-19 pacientiem hospitalizēti ir 20 procenti. 

Pētījumā arī atklājās, ka lielāka dažādu komplikāciju riska priekšā ir etnisko minoritāšu grupas pacienti, piemēram, melnādainie. Tas tikai apliecina to, ka Covid-19 visbargāk skāris tieši etniskās minoritātes. 

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu