Aina Poiša par pandēmijas laiku: šis nav īstais brīdis revolūcijai! Īpaši attiecībās.

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Viktors Devjatovs/TVNET

"Tu nevari aizliegt virs savas galvas lidināties putnam, bet tu vari neļaut viņam sev uz galvas vīt ligzdu. Un šis laiks arī ir savā ziņā tāds pesimistiski optimistisks," par koronavīrusa pandēmijas laiku runā ģimenes terapeite Aina Pioša.

"Pesimismu vairo neziņa, visādi aizliegumi, ierobežojumi. Taču būtu vērts šo ne pārāk jauko izjūtu mazliet paputināt un sev pajautāt – kas ir sliktākais, kas var notikt? Jā, es varu inficēties un nezinu, cik smagi varu saslimt, un kas tālāk ar mani notiks. Tas tiešām ir sliktākais, kas var būt. Bet nākamais jautājums ir: ko es vēlos šajos Covid-19 apstākļos? Visticamāk – nesaslimt.

Tad ko es daru, lai šo savu vēlmi piepildītu? Tu izsver visus savus resursus – atceries, ko grūtā situācijā esi jau darījis, un

liec klāt jaunus resursus, lai apzināti izveidotu sev zināmas psihoemocionālas bruņas, kas tajā pesimisma, piespiedu izolācijas un neziņas haosā tomēr var tevi pasargāt.

Protams, pavasarī bija vieglāk, jo bijām izslāpuši pēc būšanas dabā. Rudenī jāatrod piemērots apģērbs un mazliet jāpārvar sava nepatika pret sliktākiem laikapstākļiem.

Jo dabā tiešām vari gūt mierinājumu un būt tu pats. Padzīvoties mežā vai pie jūras, lai uzlādētu savas baterijas," intervijā žurnālā "Ieva" runā ģimene terapeite.

No kā mums emocionāli būtu jāuzmanās šajā laikā, īpaši attiecībās? 

"Protams, šis laiks ietekmē arī mūsu attiecības. Ir pāri, kas piedzīvo tuvināšanos, atgūst nokavēto, un ir tādi, kuriem problēmas saasinās, jo, kamēr skrien kā vāvere ritenī, tās vai nu nepamana, vai nerisina.

Ja negribam vairot pesimismu un ļaut to ligzdu sev vīt uz galvas, būtu vērts saglabāt vēsu prātu arī tad, kad problēmas parādās spilgtākā gaismā. Nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus, bet mēģināt tomēr rast kādus līdzsvarojošus risinājumus.

Šis nav īstais brīdis revolūcijai! Man šķiet, ka tagad nevaram atļauties dzīvot ar pilnu krūti un būt radikāli noskaņoti, – primārā motivācija ir izdzīvot.

Katram notikumam, arī Covid-19, ir sākums un beigas, tikai šobrīd neviens nezina, kad būs tās beigas. Un šī neziņa ir tā, kas izjauc līdzsvaru, tāpēc ir jādomā, kā to noturēt.

Attiecībās to var praktizēt, noķerot kādas foršas epizodes, kas liek domāt – nav nemaz tik traki! Tāpēc mans ieteikums ir uz attiecībām paskatīties rāmāk un ar vēsu prātu. Paskatīties, kādi ir iespējamie varianti. Ko varam izdarīt uzreiz, lai kļūtu par labāku komandu šajā situācijā un saliedētos.

Un to nepatīkamo, ko ieraugām, pagaidām ieliekam saldētavā. Būs labāki laiki, saberzēsim rokas un ķersimies pie radikālākiem risinājumiem," intervijā iesaka terapeite. 

Pilnu interviju lasi šīs nedēļas žurnālā "Ieva".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu