Rīgas parkos veidos dabisko pļavu augu "saliņas" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pļava.
Pļava. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Dabas fonda (LDF) projekts "GrassLIFE" un SIA "Rīgas meži" šodien ar nodomu protokolu vienojās par sadarbību dabisko pļavu augu ieviešanā Rīgas parkos, to simboliski atzīmējot ar pļavas kvadrātmetra iesēšanu Uzvaras parkā, informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Šī sadarbība turpina LDF sākto dabisko pļavu atbalsta kustību "Iesēj savu kvadrātmetru!", kurai līdzās daudziem Latvijas iedzīvotājiem nu pievienojas arī uzņēmumi un organizācijas.

Projekta "GrassLIFE" vadītāja Inga Račinska uzsvēra, ka

dabiskās pļavas un ganības ir izzūdoša dabas vērtība - pašlaik tās saglabājušās vien 0,7% Latvijas teritorijas.

Tās ir unikālas ekosistēmas, kurās mājo izcila dabas daudzveidība, un to saglabāšanā aizvien svarīgākas kļūst apdzīvoto vietu zaļās teritorijas. Iesējot dabisko pļavu augus parkos, cilvēki palīdz izplatīties to sēklām, līdz ar to sekmē sugu izdzīvošanu un veido patīkamu vidi arī cilvēkam, sacīja Račinska.

SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Uldis Zommers norādīja, ka Uzvaras parkā jau vairākus gadus uzņēmums atstāj nepļautas teritorijas, kur zied āboliņš, madaras, pelašķi un citi augi, bet gribētos, lai tur ātrāk veidojas daudzveidīgāks un dabiskajam līdzīgs zālājs. 

"Redzam arī, cik ļoti cilvēkiem patīk arī šādas vietas parkos. Tāpēc esam gandarīti sadarboties ar LDF un iesēt pirmo pļavas kvadrātmetru. Šis ir tikai pirmais solis uz plašākām dabisko pļavu puķu "saliņām" urbānajā vidē," teica Zommers.

Viņš stāstīja, ka jau pērn pēc LDF ieteikumiem jauno sakuru stādījuma apdobēs iesēti griķi un lini, kas patika ne tikai parka apmeklētājiem, bet arī bitēm. "Ziemā gatavojam un izliekam putnu būrīšus, vairākos parkos ir kukaiņu mājas, biezākos krūmājos ir mājiņas ežiem, piebarojam arī vāveres. Stādām augus, kas patīk apputeksnētājiem. Meklējam iespējas, kā parku ainavā iekļaut nokaltušos kokus. Mūsu uzņēmumam ir ļoti svarīgi sadarboties ar Latvijas biologiem, lai nezināšanas dēļ nepieļautu kļūdas, bet strādātu Latvijas dabas labā," norādīja Zommers.

Šoruden Uzvaras parkā iesētais pļavas kvadrātmetrs sazaļos nākamajā vasarā un ar katru vasaru tur uzziedēs arvien jaunas augu sugas. Kvadrātmetrā iesēta ziemeļu madara, pļavas bitene, vītolu staģe, pļavas dedestiņa, vanagu vīķis un citi. Līdz nākamajai vasarai LDF un SIA "Rīgas meži" apzinās, kuros parkos iespējams izveidot jau plašākas teritorijas dabisko pļavu augu iesēšanai un kādas sēklas nepieciešams ievākt šiem nolūkiem, un strādās pie ilgtermiņa plāna pļavu ienākšanai pilsētā, pauda Liene Brizga-Kalniņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu