Ikviens aicināts viesoties pie 52 maizes cepējiem jaunizveidotajā "Rudzu ceļā"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maize. Ilustratīvs attēls
Maize. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs!" jaunizveidotajā "Rudzu ceļā" aicina rudenī ceļotājus viesoties pie 52 maizes cepējiem, informēja "Lauku ceļotāja" prezidente Asnāte Ziemele.

Viņa skaidroja, ka "Rudzu ceļš" ir jauns kulinārā tūrisma piedāvājums. Tajā var viesoties pie kopumā 52 maizes cepējiem, rudzu audzētājiem, viesu namos un restorānos visā Latvijā, kur cep rudzu maizi pēc tradicionālām vai mūsdienu receptēm, gatavo dažādus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem.

Saimnieki apmeklētājiem rādīs, kā top maize, piedāvās maizes un rudzu ēdienu gatavošanas meistarklases un degustācijas. Tāpat ceļotāji varēs uzzināt par tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi. "Rudzu ceļā" varēs ne tikai apgūt un pilnveidot savas maizes cepšanas prasmes, bet arī iegādāties maizes šķirnes no nelielām vietējām ceptuvēm.

Ziemele stāstīja, ka ceļojumu labāk sākt plānot, ielūkojoties asociācijas mājaslapā "celotajs.lv/rudzucels". Tajā būs informācija par katru no apmeklējamām vietām - maizes cepējiem un to piedāvātajām apmeklējumu programmām, restorāniem un kafejnīcām. Tāpat "Rudzu ceļa" interneta vietnē interesentiem pieejama arī plašāka informācija par rudzu vēsturi Latvijā, maizes tradīcijām gadskārtu svētkos, rudzu ēdieniem, maizes zīmēm, ticējumiem, maizei veltītiem pasākumiem un svētkiem Latvijā.

Viņa norādīja, ka brošūra ir īss iepazīšanās stāsts par rudzu maizi un tās vērtībām, rudzu šķirnēm un īpašībām, rudzu ēdieniem, svētkiem un pasākumiem, kas balstīti uz rudzu maizi, kā arī iepazīstina ar sešiem rudzu maizes cepējiem, projekta "Rudzu ceļš" partneriem.

Karte ir pielikums brošūrai, tajā atzīmēti visi 52 "Rudzu ceļa" dalībnieki. Par katru "Rudzu ceļa" dalībnieku kartē atradīs īsu aprakstu un tūrisma piedāvājumu. Katrai saimniecībai norādīta kontaktinformācija. Tāpat karte un brošūra lejupielādējama PDF formātā "Rudzu ceļa" interneta vietnē un pieejama iespiedmateriālā "Lauku ceļotāja" birojā, Kalnciema ielā 40, Rīgā.

"Rudzu ceļa" iniciatīva pieder "Lauku ceļotājam" un sešiem lauku uzņēmējiem: zemnieku saimniecībām "Bērziņi" Jūrkalnes pagastā, "Buliņi" Drustu pagastā, "Klajumi" Kaplavas pagastā, lauku mājai "Caunītes" Ozolnieku pagastā, Vinetai Cipei no Āraišu dzirnavām, Ainai Barsukovai individuālam komersantam "Dzīles" Kārsavas novadā.

Projekts "Rudzu ceļš" īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu. "Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai - Eiropa investē lauku apvidos". To atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Kā ziņots, no 17.oktobra privātu pasākumu vietās telpās kopā drīkstēs būt 30 cilvēki, bet ārpus telpām - 300 cilvēki. Ja privātu pasākumu rīko publiskā vietā, piemēram, restorānā, izīrētā pirtī vai klubā, tad būs jānodrošina viesiem fiksētas, personalizētas sēdvietas, divu metru distance (izņemot personām no vienas mājsaimniecības), kā arī pasākums varēs norisināties līdz plkst.24.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas vietās un bāros iekštelpās pie galdiņiem drīkstēs atrasties ne vairāk par četrām personām, kuras nav no vienas mājsaimniecības. Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkstēs strādāt no plkst.6. līdz 24.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu