Fukušimas piesārņotais ūdens varētu bojāt cilvēka DNS (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vides aktīvistu un pacifistu organizācija “Greenpeace” paziņojusi, ka piesārņotais ūdens no Fukušimas atomelektrostacijas satur vielu, kas potenciāli var bojāt cilvēka DNS.

Organizācija šādu paziņojumu izplatījusi pēc tam, kad medijos izskanēja ziņa, ka Japānas valdība Fukušimas piesārņotos ūdeņus plāno izgāzt okeānā, vēstīts ziņu izdevumā "BBC".

Lai arī daudzi zinātnieki saka, ka risks ir ļoti zems, tomēr daži vides aizstāvji tam negrib ticēt. Valdība uz viņu skaļajiem apgalvojumiem gan pagaidām nav atbildējusi.

Japāna četrus gadus ir spriedusi un diskutējusi par to, ko darīt ar vairāk nekā miljons tonnām ūdens, kas tika izmantots 2011. gadā pēc masīva cunami sabrukušā Fukušimas kodolreaktora dzesēšanā.

Vietā, kur glabājas piesārņotais ūdens, lēnām uzkrājas arī gruntsūdeņi un lietus ūdeņi, tāpēc eksperti uzskata, ka līdz 2022. gadam tā būs pilna.

Japānas valdība gan apgalvo, ka lielākā daļa radioaktīvo izotopu, izmantojot sarežģītu filtrācijas procesu, no ūdens ir aizvākti, tiesa, viens izotops, tritijs, varētu būt palicis ūdenī. Nesen Japānas mediji ziņoja, ka valdība ir nolēmusi pēc 2022. gada piesārņoto ūdeni lēnām gāzt jūrā, cerot, ka tas atšķaidīsies un nebūs bīstams.

Konteineri, kuros glabājas piesārņotais ūdens.
Konteineri, kuros glabājas piesārņotais ūdens. Foto: Reuters/ScanPix

“Greenpeace” savā ziņojumā savukārt apgalvo, ka piesārņotais ūdens satur bīstamu oglekļa-14 līmeni, kas ir radioaktīva viela un var potenciāli bojāt cilvēka DNS. Organizācija apsūdzējusi Japānas valdību par to, ka tā maldina cilvēkus, melojot, ka ūdens satur tikai tritiju.

Daudzi zinātnieki uzskata, ka šis ūdens patiešām ātri atšķaidīsies okeāna ūdenī, kā arī tritijs nav bīstams cilvēku vai dzīvnieku veselībai.

Kas notika 2011. gadā?

9 ballu zemestrīcē, kas norisinājās 2011. gada martā Japānas ziemeļaustrumos, cieta trīs no sešiem kodolreaktoriem. Zemestrīce izraisīja milzīgu cunami vilni, kas bojāja reaktoru dzesēšanas sistēmas, padarot katastrofu par otro lielāko vēsturē aiz Černobiļas.

Aptuveni 18500 cilvēku gāja bojā vai pazuda bez vēsts, savukārt 160 tūkstoši cilvēku palika bez pajumtes. Kompensācijās izmaksātas miljardiem dolāru lielas summas. Pagājušajā mēnesī Japānas augstākā tiesa piesprieda valdībai un kompānijai, kas pārvalda kodolreaktoru, izmaksāt vēl 8 miljonus eiro lielu summu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu