No NASA zondes birst ārā savāktie asteroīda putekļi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Piektdien NASA paziņoja, ka viņu zonde “OSIRIS-REx” ir veiksmīgi savākusi iežu daļiņas no asteroīda “Bennu” virsmas. Tiesa, tagad šie putekļi birst ārā no zondes.

Par zondi atbildīgā pētnieku komanda tagad aktīvi darbojas, lai saglābtu atlikušos iežu paraugus, kurus atpakaļ uz Zemes plānots nogādāt 2023. gada septembrī. Ja tas izdosies, tad tas būs lielākais iežu paraugs no kosmosa kopš Apollo misijām. Astronomi arī cer, ka šo iežu izpēte sniegs ieskatu tajā, kā ir radusies Saules sistēma.

Zonde "OSIRIS-REx"
Zonde "OSIRIS-REx" Foto: AFP / Scanpix

Zinātnieki domā, ka zonde savāca kādus 400 gramus sīko iežu daļiņu, kas ir krietni vairāk nekā vajadzīgs, proti, minimums bija 60 grami iežu. Tāpēc konteinera vāks zondes “rokā” varētu būt nedaudz atspiests vaļā, ļaujot guvumam birt ārā.

Zondes apkārtnē novēroti jau 5 līdz 10 grami iežu daļiņu, kas nekur tālu neaizpeld prom, jo mikrogravitācijas apstākļos šie fragmenti uzvedas līdzīgi kā šķidrums.

“Lielākās bailes ir tādas, ka iežu daļiņas birst ārā tāpēc, ka mēs esam kļuvuši par pašu veiksmes upuriem,” komentēja misijas vadītājs Dante Loretta.

Asteroīds "Bennu"
Asteroīds "Bennu" Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieku uzdevums tagad ir samazināt zondes aktivitātes un sagatavoties atlikušā materiāla ievietošanai kapsulā pēc iespējas ātrāk. Viņi domā, ka, visticamāk, viss guvums netiks zaudēts, lai arī nav precīzi zināmas, cik liela ir atvere, pa kuru birst ārā vērtīgie iežu paraugi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu