Iedzīvotāji tiek aicināti uz dabas sporta zāli. Kā tas notiek?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Laikā, kad epidēmijas apturēšanai noteikto normu dēļ sportošana telpās ir ierobežota, iedzīvotāji tiek aicināti uz dabas sporta zāli.

Kopš kolektīvo treniņu aizliegšanas iekštelpās Siguldas sporta skolas audzēkņi sporto tikai ārā, faktiski jebkuros laikapstākļos. Arvien biežāk individuālajiem treniņiem svaigā gaisā dod priekšroku arī pieaugušie.

“Interese palielinās, jo īpaši par āra nodarbībām. Protams, ņemot vērā visu šo Covid sērgu, cilvēki ir kļuvuši uzmanīgāki, atbildīgāki, jo arī pasākumiem, kad tie bija atļauti, cilvēki nelabprāt pieteicās. Viņi labāk izvēlējās individuāli paskriet ārā,” stāsta treneris Kaspars Kārkliņš.

Sportisko iedzīvotāju ērtībai Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir izstrādājusi mobilo lietotni “Dabas tūrisms”, tajā ir vairāk nekā 400 dažādu galamērķu – gan dabas takas, gan skatu vietas, torņi, visā Latvijas teritorijā. Lietotnes saturs ir sakārtots vairāk nekā 20 dažādās kategorijās, kas ļauj ērti izvēlēties sev piemērotāko veidu ceļošanai dabā.

“Paši labākie atribūti, kas mums ir, tās ir izveidotas takas ar dažādiem segumiem. Un, piemēram, Gaujas Nacionālajā parkā tie ir gandrīz 100 kilometru – tepat arī lejā ir takas, un tās ir arī daudzās citās vietās Latvijā. Tie, kas grib iet pa takām, var iet pa takām, tie, kas grib kāpt torņos, – ļoti labs kardiotreniņš varētu sanākt, vai pa kalniem kāpt augšā,” saka DAP Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs Rolands Auziņš.

Tomēr tiem, kas līdz šim ir pieraduši sportot kolektīvā un trenera uzraudzībā, sākumā speciālisti iesaka būt uzmanīgiem un domāt par savu veselību. Jo slodze svaigā gaisā ietekmē organismu citādi nekā iekštelpās.

“Ja ir pierasts zāles apstākļos būt, mēs izejam ārā, mums uzreiz ir cits skābekļa piegāde, un var tā gadīties. Tajā brīdī pēc savām sajūtām. Nekad nevajag sevi pārmocīt, ja jūtamies slikti, apstājamies, pārejam soļos, ja mēs skrienam; ja ejam soļos un arī jūtam, ka nav kaut kas kārtībā, labāk tajā dienā atliekam to treniņu un atkal turpinām nākamajā dienā,” saka treneris.

Sportošanai dabā ir piemēroti dažādi sporta veidi: var nodarboties ar nūjošanu, skriešanu, ātrām pastaigām, velobraukšanu. Dabā pat netrūkst arī sporta inventāra: piemēram, nokritušu koku var izmantot gan cilāšanai, gan līdzsvara trenēšanai.

“Pie reizes varēs apskatīties arī citas vietas. Un tas arī vēl viens no veidiem, kā ne tikai fiziski varam uztrenēt sevi, bet arī atpūtināt acis. Var kaut vai šeit pastāvēt un vērties tālumā. 15 līdz 30 minūtes. Es domāju, – acu ārsti būs tikai priecīgi, ka mēs to darīsim,” teic DAP Vidzemes reģionālās administrācijas vadītājs.

Atliek vien izvēlēties kādu no vairākiem simtiem galamērķu un doties ārā no mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu