Kariņš: Covid-19 izplatās ātrāk, nekā esam spējuši reaģēt, tāpēc jābūt proaktīvākiem (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Covid-19 Latvijā izplatās ātrāk, nekā esam spējuši reaģēt, tāpēc mums jābūt proaktīvākiem, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pirmdien pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka Covid-19 pandēmija ir nopietns risks kopējai sabiedrības veselībai.

"Mums ir iespēja tagad rīkoties izlēmīgi, lai nepieļautu situāciju, kuras cena varētu būt daudzu cilvēku dzīvības un lieli ekonomikas zaudējumi valstij," teica Kariņš, atgādinot, ka rīt, 27.oktobrī, sasaukta atbildīgo institūciju sēde, lai lemtu par iespējamajiem papildu ierobežojumiem un testēšanas jaudas palielināšanu.

"Vīruss izplatās ātrāk, nekā esam spējuši reaģēt. Mums arī ir nepieciešama skaidra stratēģija," pauda premjers, piebilstot, ka testēšanas jaudas palielināšana sevi citviet pasaulē pierādīja kā efektīvu risinājumu infekcijas ierobežošanā.

Kariņš uzsvēra, ka vēl esot pāragri runāt par iespējamajiem papildu ierobežojumiem, gan norādot, ka rīt būtu jāsaprot, kā tiek vadīta šī situācija.

"Līdz šim kopš ārkārtējās situācijas atcelšanas bijām atpakaļ valdības darbā, kur katra ministrija strādā savā jomā. Bet redzam, ka situācija attīstās tā, ka pandēmija vairs nav vienas nozares joma. Savā ziņā atgriezīsimies pie tā, ka valdība kā vienota komanda skatīs situāciju no ļoti daudziem aspektiem," teica premjers.

Valdības vadītājs pauda, ka viņam nepieciešama skaidra stratēģija par rīcībām dažādos apstākļos, kā arī testēšanas jaudas kāpināšana.

"Mums ir nepieciešama iespēja izslēgt varbūtību, ka persona, kas jūtas saslimusi, ir sasirgusi ar Covid-19. Esam redzējuši lokalizētos gadījumos, ka šī pieeja strādā. Kuldīgā specifiski veica pārbaudes, atrada saslimušos un izolēja," atgādināja politiķis.

Kariņš brīdināja, ka patlaban valsts atrodas situācijā, kas robežojas ar to, ka Covid-19 var atkal traumēt ekonomiku, kas nebija piedzīvots vasarā un rudens sākumā.

"Lai nebūtu situācijas, ka ekonomika sāk uzvesties ne tā, kā mēs gribētu, mums jābūt mehānismiem, kā valdība varēs rīkoties. Manuprāt, mums jābūt daudz proaktīvākiem. Mums kā vienotai valdības komandai jālemj par stratēģiju un jāiedarbina mehānismi, kas pavasarī mums ļoti veiksmīgi nostrādāja," sacīja Kariņš.

Viņš skaidroja, ka valdībai jāstrādā kopā, lai pieņemtu tādus lēmumus, kas vestu uz pozitīvu rezultātu un kas būtu saprotami sabiedrībai.

Kā ziņots, Kariņš sasaucis Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta kopsēdi, lai lemtu par stingrākiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības iegrožošanai.

Premjers norādīja, ka kopsēdē plānots detalizēti izskatīt un diskutēt par kopējo valdības stratēģiju Covid-19 izplatības ierobežošanai, lai padarītu to saprotamu ikvienam sabiedrības loceklim. Tāpat Ministru prezidents aicinās lemt par nepieciešamo rīcību testēšanas apjomu būtiskai palielināšanai.

Sēdē pieaicinātie eksperti informēs valdību par aktuālo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību, veselības aprūpes nozares kapacitāti, slimnīcu noslodzi, individuālo aizsardzības līdzekļu rezervēm, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības stratēģiju un valdības komunikāciju.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu