Vācijas CDU atliek Merkeles politiskā pēcteča vēlēšanas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kristīgie demokrāti (CDU) izlēmuši atlikt decembrī plānoto kongresu. Tajā bija paredzēts izraudzīties partijas jauno līderi, kas tuvākajā laikā varētu kļūt par Angelas Merkeles politisko pēcteci.

CDU ģenerālsekretārs Pauls Cīmiaks par kongresa atlikšanu paziņoja pirmdien pēc partijas valdes sēdes.

CDU ir lielākā pārstāvniecība Bundestāgā, un partijas līdera amats tiek uzskatīts par tramplīnu, lai kļūtu par Angelas Merkeles pēcteci arī kanclera krēslā.

Bija paredzēts, ka 1001 delegāts uz kārtējo CDU kongresu pulcēsies 4.decembrī Štutgartē.

Taču partijas valde izlēmusi, ka gadījumā, ja ar Covid-19 inficēto skaits kritīsies pārāk lēni, CDU kongresu nāksies rīkot attālināti, bet balsošanu par jauno līderi organizēt pa pastu.

Atkārtoti šo jautājumu CDU līderi plāno skatīt janvārī.

Partijas vadības lēmums ir nopietns trieciens pašreizējam favorītam cīņā par CDU līdera amatu Frīdriham Mercam.

Bijušais uzņēmējs un pašreizējais CDU Bundestāga frakcijas vadītājs Mercs valdes lēmumu nosodījis, uzsverot, ka kongresu, kas sākotnēji bija paredzēts aprīlī, taču Covid-19 dēļ jau vienreiz ticis pārnests uz decembri, atlikt vēlreiz nedrīkst.

Saskaņā ar nedēļas nogalē veikto aptauju Mercs pārliecinoši apsteidz abus savus sāncenšus - Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes premjerministru Armīnu Lašetu un par partijas ārlietu ekspertu uzskatīto Norbertu Retgenu.

"Daļa partijas istablišmenta vēlas man neļaut kļūt par partijas priekšsēdētāju, un partijas kongress ar to ir saistīts," sarunā ar sabiedrisko televīziju norādījis Mercs.

Lašets, kura izredzes uz partijas līdera krēslu iedragājusi kritika par viņa sniegumu pandēmijas iegrožošanā, iestājies par kongresa atlikšanu līdz brīdim, kad Covid-19 draudi būs mazinājušies.

Taču šoreiz neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs cīņā par CDU līdera amatu, jaunajam partijas vadītājam vēl nāksies pastīvēties par izvirzīšanu uz kanclera amatu pirms nākamruden gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām ar kristīgo demokrātu Bavārijas māsaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderi Markusu Sēderu.

Kā liecina aptaujas, pašreizējais Bavārijas premjerministrs Sēders starp CDU biedriem tiek uzskatīts par labāko kandidātu uz valdības vadītāja krēslu.

Lai gan viņš pats centies kliedēt runas par iespējamo pretendēšanu kanclera amatu, Sēders atzinīgi novērtējis kongresa atlikšanu, norādot, ka tas ir "labs signāls" varasiestādēm visā valstī, kas mudinās tās īstenot pasākumus pulcēšanās ierobežošanai.

Atbalstu valdes lēmumam paudis arī Retgens, atzīstot, ka to likusi pieņemt neprognozējamā pandēmijas gaita. Viņš piebildis, ka partijas līdera vēlēšanas būtu rīkojamas nākamā gada sākumā.

Merkele, kas kanclera amatā aizvadījusi 15 gadus, paziņojusi, ka nākamajās Bundestāga vēlēšanās, kas paredzētas 2021.gada septembrī, vairs nekandidēs uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Tomēr viņas sākotnēji izraudzītā pēctece Annegrēta Krampa-Karenbauere, kas šobrīd ieņem aizsardzības ministra amatu, gada sākumā negaidīti paziņoja par savu atkāpšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu