Uz jaunā "Charlie Hebdo" numura vāka kariķēts Erdogans (8)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans būs redzams karikatūrā uz Francijas satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" nākamā numura vāka, un šī karikatūra jau izraisījusi asu oficiālās Ankaras nosodījumu.

Karikatūrā Erdogans sēž krēslā un paceļ kādas sievietes svārkus, atsedzot viņas pēcpusi. Karikatūra ir ar parakstu "Erdogans - viņš ir ļoti jautrs privāti".

Jaunais "Charlie Hebdo" numurs klajā nācis trešdien.

Turcijas augstākās amatpersonas jau nosodījušas Erdogana karikatūru.

"Mēs kategoriski nosodām publikāciju attiecībā uz mūsu prezidentu franču izdevumā, kam nav nekādas cieņas pret nevienu ticību, svētumu un vērtībām," tviterī norādīja Erdogana preses sekretārs Ibrahims Kalins.

"Tās ir tikai liecības viņu pašu vulgaritātei un amoralitātei. Uzbrukums personas tiesībām nav humors vai izteiksmes brīvība," viņš piebilda.

Erdogana biroja komunikācijas nozares vadītājs Fahretins Altuns tviterī norādīja, ka "[Francijas prezidenta Emanuela] Makrona antimusulmaniskā darba kārtība nes augļus".

"Mēs nosodām šī izdevuma derdzīgos centienus izplatīt savu kultūras rasismu un naidu", norādīja Altuns.

Turcijas prezidenta kanceleja paziņojumā jau solījusi reaģēt apņēmīgi.

"Mēs garantējam savai tautai, ka pret šo karikatūru tiks sperti nepieciešamie juridiskie un diplomātiskie soļi," teikts Erdogana kancelejas paziņojumā.

Dažas minūtes pēc šī paziņojuma Ankaras prokuratūra pavēstīja, ka ir sākta izmeklēšana karikatūras publicēšanas lietā.

Karikatūras publicēšana ir liecība "pret turkiem un islāmu vērstā naida purvam, kurā Eiropa ar katru dienu slīgst arvien dziļāk", norādīja prezidenta kanceleja.

Pats Erdogans "Charlie Hebdo" trešdien nodēvēja par "neliešiem".

"Man nav nekas jāsaka šiem neliešiem, kuri tādā mērogā apvaino manu dārgo pravieti," paziņoja Erdogans, notiekošo nodēvējot par "pretīgu uzbrukumu".

Erdogans ir viens no galvenajiem musulmaņu valstu sašutuma paudējiem par to, ka "Charlie Hebdo" ir pārpublicējis islāma pravieša Muhameda karikatūras, kas pirms 10 gadiem saniknoja musulmaņus.

Pravieša Muhameda attēli islāmā ir aizliegti, un "Charlie Hebdo" karikatūras ir uzskatāmas par īpaši provokatīvām.

Erdogans ir apsūdzējis Makronu, ka viņš ļauj izplatīties islamofobijai, neaizliedzot šo karikatūru publicēšanu. Makrons uz to ir atbildējis, skaļi aizstāvot tiesības uz izpausmes brīvību.

Makrons nesen pauda šādu viedokli arī noslepkavotā franču skolotāja Samuela Patī bērēs. Patī, kurš mācību stundā par runas brīvību bija skolēniem demonstrējis dažas no "Charlie Hebdo" publicētajām Muhameda karikatūrām, noslepkavoja čečenu izcelsmes islāma ekstrēmists, nogriežot viņam galvu.

Erdogans pievienojies aicinājumiem boikotēt Francijas preces un vēl sestdien rosināja, ka Makronam, kas paudis apņēmību stingrāk vērsties pret radikālo islāmu, vajadzētu veikt psihiskās veselības pārbaudi.

Francija uz to atbildēja, atsaucot vēstnieku no Ankaras.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu