Polijas abortu aizliegums: sācies sieviešu streiks (2)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien Polijā sācies sieviešu streiks, reaģējot uz pagājušonedēļ Konstitucionālās tiesas pieņemto faktisko abortu aizliegumu, vēsta aģentūra AP.

Polijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien lēma, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga. Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegums, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā, kur jau līdz šim valdījuši stingri abortu ierobežojumi.

Lēmuma pretinieki visā valstī trešdien apņēmušies streikot. Polijas mediji vēsta, ka universitātēs atcelta daļa lekciju, kā arī Varšavas un Krakovas mēri atbalstījuši aicinājumu darbiniekiem palikt mājās.

Iedvesmojoties no sieviešu streika Islandē 1975.gadā, dalībnieces atteiksies no darba, skolas un mājas soļa pienākumu pildīšanas. 

Nacionālā mēroga streiks izsludināts pēc septiņām protestu dienām. Faktiskais abortu aizliegums pastiprinājis plaisu starp sabiedrību un Polijas ārkārtīgi konservatīvi noskaņoto valdību, kura solījusi no lēmuma neatkāpties.

Otrdien strīdi izcēlās arī Polijas parlamentā, jo opozīcijas deputāti bija ieradušies ar plakātiem, uz kuriem bija saukļi "Tas ir karš" un "Kauns".

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis aizstāvēja lēmumu un izrādīja nepiekāpību pret protestētāju prasībām.

Valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis un premjera vietnieks Jaroslavs Kačiņskis otrdienas vakarā apsūdzēja protestētājus mēģinājumos "sagraut Poliju" un mudināja partijas atbalstītājus "par katru cenu" aizsargāt baznīcas. Kritiķi Kačiņska videopaziņojumu Polijas karogu fonā salīdzināja ar bēdīgi slaveno 1981.gada uzrunu, kurā komunistu līderis Vojcehs Jaruzeļskis izsludināja karastāvokli.

Daži Kačiņska vārdus uztvēra kā aicinājumu uz vardarbību, jo viņš kā premjera vietnieks pārrauga policiju un drošības struktūras, norāda aģentūra AP.

Ziņu portāla "Onet" redaktors Bartošs Veglarčuks norāda, ka Kačiņskis tādējādi būtībā esot devis huligāniem un galēji labējiem ekstrēmistiem atļauju "uz ielām piekaut cilvēkus".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu