Francija nepadosies Turcijas iebiedēšanas mēģinājumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francija turpinās savu cīņu pret islāma ekstrēmismu, neskatoties uz Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sašutumu, un nepadosies "destabilizācijas un iebiedēšanas mēģinājumiem", trešdien paziņojis valdības pārstāvis Gabriels Atals.

Francija "nekad neatteiksies no saviem principiem un vērtībām," pēc kabineta sēdes uzsvēra Atals, norādot, ka Parīzes nostāju pret islāma ekstrēmistu vardarbību, kas izrādīta pēc franču vēstures skolotāja slepkavības 16.oktobrī, stingri un vienoti atbalsta visa Eiropa.

Skolotājs Samuels Patī tika noslepkavots pēc kampaņas sociālajos medijos, kuru pret viņu izvērsa islāma ekstrēmisti par pravieša Muhameda karikatūru demonstrēšanu saviem audzēkņiem stundā par runas brīvību.

Šī slepkavība izsaukusi sašutumu visā franču sabiedrībā, kurai kopš 2015.gada janvāra, kad islāmisti sarīkoja slaktiņu satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā, nācies piedzīvot veselu vilni islāma radikāļu pastrādātu asiņainu noziegumu.

Žurnāls, kas izpelnījies visā musulmaņu pasaulē asu nosodījumu par pravietim Muhamedam veltītu karikatūru publicēšanu, pagājušajā mēnesī tās atkal pārpublicēja, tādējādi atzīmējot tiesas prāvas sākumu pret savu kolēģu slepkavu līdzdalībniekiem.

Pēc Patī slepkavības Francijas prezidents Emanuels Makrons pauda stingru atbalstu francūžu sekulārisma tradīcijām un izteica apņēmību nelokāmi vērsties pret islāma ekstrēmistiem, tostarp slēdzot mošejas, kas izplata radikālisma idejas.

Uz to Erdogans reaģēja ar atklātām rupjībām, cita starpā paziņojot, ka Makronam būtu jāpārbauda psihiskā veselība, un apsūdzēja Francijas līderi islamofobijā.

"Charlie Hebdo" vēl papildus aizkaitinājis Turcijas autoritāro prezidentu, trešdien uz sava vāka publicējot karikatūru, kurā Erdoans attēlots apakšveļā, dzeram alu un paceļam hidžabā ģērbtas sievietes svārkus, lai aplūkotu tās kailo pēcpusi.

Teksta burbulī lasāms Turcijas prezidenta teiktais: "O, pravieti!", bet zīmējumu pavada komentārs: "Erdogans - privāti viņš ir liels nebēdnis."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu