Spānijas tiesa: Krievija katalāņu separātistiem piedāvāja 10 000 karavīru (7)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Spānijas tiesnesis, kurš izmeklē valsts budžeta līdzekļu izlietojumu Katalonijas neatkarības centienos, apgalvo, ka 2017.gadā kāda grupa no Krievijas esot piedāvājusi uz Kataloniju nosūtīt 10 000 karavīru, ziņo medijs "Politico.eu".

Trešdien Spānijas policija aizturēja 21 katalāņu uzņēmēju aizdomās par iesaistīšanos nelegālās darbībās, lai atbalstītu Katalonijas bijušo premjerministru Karlesu Pudždemonu.

Dažas stundas pēc tam tiesnesis Hoakins Agirre paziņoja, ka kāda grupa no Krievijas, kas dibināta vēl Mihaila Gorbačova valdīšanas laikā, esot piedāvājusi "palīdzību" Pudždemonam. Tā piedāvājusi uz Kataloniju nosūtīt 10 000 karavīru, kā arī naudu Katalonijas parādu segšanai, ja separātiskais reģions izziņos neatkarību.

Tiesnesis neatklāja sīkāku informāciju par grupu, kas izteikusi šādu piedāvājumu.

Lai arī Pudždemons 2017.gadā, par spīti Madrides aizliegumam, pasludināja Katalonijas neatkarību, tiesnesis uzskata, ka Krievijas piedāvājums tika noraidīts.

"Ja viņš būtu piekritis, tālākā notikumu attīstība, visticamāk, būtu traģiska. Iespējams, tas būtu novedis pie bruņota konflikta ar valdību, kurā ietu bojā nezināms skaits cilvēku," oficiālā ziņojumā norāda Agirre.

Aizdomas par Krievijas iejaukšanos balstītas uz Spānijas policijas ziņojumiem un diviem audioierakstiem, kuri tika atrasti aizturētā uzņēmēja Viktora Terradellas mobilajā tālrunī. Tiek uzskatīts, ka Terradella uzturēja sakarus ar grupu no Krievijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā. Pastāv aizdomas, ka Pudždemona uzturēšanās Beļģijā tiek finansēta, ļaunprātīgi izmantojot valsts līdzekļus.

Spānijas varasiestādes ir pieprasījušas Pudždemona izdošanu, bet 2019.gada viņš tika ievēlēts Eiropas Parlamentā (EP), līdz ar to viņam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu. Taču janvārī, kad Pudžedmons ieņēma savu vietu EP, parlaments pēc Spānijas lūguma sāka izskatīt iespēju atcelt viņam imunitāti.

Pudždemons tviterī apsūdzēja Spānijas valdību mēģinājumā kārtējo reizi vērsties  pret Katalonijas neatkarības atbalstītājiem.

Foto: Grautiņi Katalonijā

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu