Džo Baidens - politiskā karjera, kuras varēja nemaz nebūt (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix, Shutterstock

ASV prezidenta amats ir uzskatāms par vienu no ietekmīgākajiem amatiem pasaulē - ASV prezidentam ir milzīga ietekme uz cilvēku dzīvi gan ASV, gan visā pasaulē, un tas nozīmē, ka 3.novembra vēlēšanu iznākums būs svarīgs teju ikvienam. ASV politiskajā sistēmā dominē divas partijas, kas nozīmē, ka reālas iespējas uzvarēt šajās vēlēšanās ir diviem cilvēkiem - viens no viņiem ir demokrātu pārstāvis Džo Baidens. 

Kas ir Džo Baidens? 

Demokrātu kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās. 

77 gadus vecs; dzimis 1942.gada 20.novembrī. 

Dzimis Pensilvānijas štata pilsētā Skrentonā, dzīvo Delavēras štata pilsētā Vilmigntonā. 

Bijušais ASV senators no Delavēras, amatā no 1973. līdz 2009. gadam pavadījis sešus termiņus. 

Baraka Obamas prezidentūras laikā no 2009. līdz 2017. gadam bija 47. ASV viceprezidents. 

1988. un 2008. gadā kandidēja uz demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām. 

Baidens, kurš vēlētus amatus ieņēmis teju pusgadsimtu, galveno uzsvaru liek uz savu plašo pieredzi darbā valdībā, cenšoties par sevi pozicionēt kā stabilu un apdomīgu cilvēku šajā bīstamajā un neskaidrajā pasaulē, vēsta ASV laikraksts “The New York Times”.

ASV strauji izplatoties Covid-19 pandēmijai, Baidens centās iedrošināt vēlētājus, ka viņa valdības ASV reakcija uz pandēmiju būtu balstīta uz zinātnieku, veselības aprūpes ekspertu un ekonomistu rekomendācijām. Tajā pašā laikā viņš apsūdzēja savu vēlēšanu konkurentu Trampu ekspertu ieteikumu ignorēšanā un pārāk lēnā rīcībā epidēmijas apkarošanā.

Laikā, kad Baidens bija ASV viceprezidents Obamas administrācijā, ASV tika pieņemts Pieejamās aprūpes likums (Affordable Care Act) - veselības aprūpe gan toreiz, gan arī tagad ir viena no Baidena galvenajām prioritātēm. 

Tas ir jautājums, ko viņš nereti apspriež savu personisko traģēdiju kontekstā, - 1972.gadā autokatastrofā bojā gāja Baidena pirmā sieva un pāra mazā meitiņa. Savukārt 2015.gadā no vēža nomira Baidena dēls Bo.

Kā cilvēks, kas gadu desmitiem darbojies ASV Senātā, Baidens joprojām stingri tic divpartiju sistēmas vērtībai un uzstāj, ka demokrātiem nepieciešama ciešāka sadarbība ar republikāņiem, pat apstākļos, kad daudzi viņa partijas biedri neredz  reālas iespējas rast partnerus “otrā ierakumu pusē”. 

Baidens arī joprojām par prioritāriem uzskata jautājumus, kas saistīti ar apkārtējo vidi, kā arī jautājumus, kas saistīti ar rasu un citas nevienlīdzības un diskriminācijas mazināšanu.

Foto: Reuters/ScanPix

Personiskas traģēdijas 

Baidens 36 gadus bija ASV senators un astoņus gadus ASV viceprezidents, tomēr viņa politiskā karjera varēja beigties, tā arī īsti nesākoties, raksta ASV laikraksts “The Washington Post”. 

1972.gadā, dažas nedēļas pēc viņa uzvaras pirmajās Senāta vēlēšanās, Baidena sieva Neilija un pāra vienu gadu vecā meita Naomi gāja bijā autokatastrofā. Šajā negadījumā smagi cieti arī pāra abi mazgadīgie dēli - Bo un Hanters. Senatora zvērestu Baidens nodeva slimnīcas palātā, kur viņa abi dēli ārstējās.

Sākotnēji Baidens pat apsvēra domu atteikties no vietas Senātā, lai audzinātu savus dēlus, tomēr beigās viņš izlēma katru dienu doties no Delavēras uz Vašingtonu ar vilcienu un pēc tam atpakaļ, lai tādējādi būtu kopā ar dēliem no rītiem un vakaros. 

Foto: AFP/SCANPIX

1977.gadā Baidens aprecējās vēlreiz, un laulībā ar otro sievu Džilu Baidenam piedzima meita Ešlija. 

2015.gadā Baidena dēls Bo 46 gadu vecumā nomira no vēža. Bo Baidens tika uzskatīts par ASV politikas uzlecošo zvaigzni - viņš plānoja piedalīties 2016.gada Delavēras štata gubernatora vēlēšanās.

Džo Baidens izteicies, ka tieši Bo viņu iedrošinājis atkal kandidēt uz vēlētiem amatiem, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Baidens, kā viceprezidents, varētu būt bijis vērā ņemams pretendents cīņā uz demokrātu nomināciju 2016.gada prezidenta vēlēšanām, tomēr viņš no kandidēšanas togad atteicās, ģimenei sērojot par Bo nāvi.

Pēc dēla nāves bija vērojama Baidena atbalstītāju skaita pieaugums, jo šī traģēdija izcēla vienu no Baidena tēla stiprākajām pusēm - viņš ir laipns un iejūtīgs ģimenes cilvēks, ar kuru var asociēties ikviens. Tomēr šis Baidena tēls pēc viņa iesaistīšanās 2020.gada kampaņā saņēma zināmu triecienu – Baidenam nācās atspēkot apsūdzības nevēlamā sieviešu aizskaršanā, viņam tiekoties ar sieviešu kārtas vēlētājām. Baidens savu rīcību pamatoja ar to, ka viņš esot iejūtīgs cilvēks, bet vēlāk gan atzina, ka viņa izpratne par pieļaujamā un nepieļaujamā standartiem varētu būt novecojusi.

Vecākais prezidents vēsturē? 

Novembrī Džo Baidenam paliek 78 gadi. Gadījumā, ja viņš uzvarēs vēlēšanās, stājoties amatā nākamā gada janvārī, viņš varētu kļūt par visu laiku vecāko inaugurēto ASV prezidentu. 

Baidena konkurentam Trampam šobrīd ir 74 gadi – ja viņš uzvarēs vēlēšanās, tad arī viņš kļūs par visu laiku vecāko ASV prezidentu.

Lai arī Baidens līdz šim nav publiski paziņojis, ka viņš uzvaras gadījumā nekandidēs 2024.gada vēlēšanās, izdevums “The Atlantic” uzskata, ka Baidena vecums un izturēšanās rada pamatu uzskatam, ka Baidens tēmē uz viena termiņa prezidentūru. Apzināšanās, ka viņa rīcībā ir tikai četri gadi, varētu nozīmēt, ka Baidens savā prezidentūrā izceļas ar īpašu enerģiskumu - galu galā viņam ir jārisina “gadsimta krīze”. 

“Ja mēs Donaldam Trampam atvēlēsim kopumā astoņus gadus Baltajā namā, viņš uz visiem laikiem un pašos pamatos mainīs šīs nācijas raksturu un to, kas mēs esam. Es nevaru stāvēt malā un noskatīties, kā tas notiek,” paziņojis Baidens. 

Baidens viceprezidenta amatam izraudzījies Kalifornijas senatori Kamalu Harisu – Ja viņi uzvarēs vēlēšanās, tad Harisa kļūs par pirmo sievieti, pirmo tumšādaino un pirmo indiešu izcelsmes sievieti viceprezidenta amatā. 

Ja pieņēmums, ka Baidens plāno tikai vienu prezidentūru, izrādīsies patiess, tas nozīmē, ka Harisa var kļūt par redzamāko kandidāti cīņā par demokrātu nomināciju nākamajās prezidenta vēlēšanās. 

Foto: ASV prezidenta vēlēšanu iepriekšējā balsošana

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu