Francijā sievietei pie baznīcas nogriezta galva

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pie baznīcas Nicā, Francijas dienvidos, noticis uzbrukums ar nazi, kurā nogalināti trīs cilvēki. To vidū ir sieviete, kurai tika nogriezta galva, ziņo aģentūra "Reuters".

Ceturtdien visā Francijā terora draudu līmenis paaugstināts līdz augstākajai pakāpei.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss paziņoja, ka šis uzbrukums ir tikpat gļēvs, cik barbarisks, un pavēstīja, ka nolēmis terora trauksmes sistēmā jeb tā dēvētajā plānā "Vigipirate" paaugstināt draudu līmeni līdz augstākajai pakāpei.

Nicas mērs Kristiāns Estrosi žurnālistiem sacījis, ka uzbrucējs uzbrukuma laikā esot kliedzis "Allahu akbar".

"Policija aizturēšanas laikā sašāva aizdomās turamo. Viņš ir ceļā uz slimnīcu. Viņš ir dzīvs," teica Estrosi. 

"Nu vienreiz pietiek!" uzsvēris pilsētas galva. "Francijai pienācis laiks atbrīvoties no mierlaika likumiem, lai apņēmīgi izsvēpētu islāma fašismu no mūsu teritorijas."

Estrosi arī pavēstījis, ka drīzumā Nicā ieradīšoties prezidents Emanuels Makrons.

Uzbrukums notika Nicas Dievmātes katedrāles tuvumā. Apstiprināta trīs cilvēku nāve, taču vēl vairāki tikuši ievainoti, norādījusi policija.

Informācijas avots policijā atklājis, ka nogalināto vidū ir sieviete, kurai nocirsta galva. Šādu informāciju pieminējusi arī politiķe Marina Lepēna.

Estrosi apstiprināja, ka upuri nogalināti "briesmīgā veidā".

"Metodes neapšaubāmi sakrīt ar tām, kas tika lietotas pret Konflāna Sentonorīnas drosmīgo skolotāju Samuelu Patī," teica Estrosi.

"Reuters" žurnālisti notikuma vietā novēroja bruņotus policistus. Notikuma vieta ir nožogota, un tur ieradušies ātrās palīdzības un ugunsdzēsēju auto.

Francijas parlamentā noturēts klusuma brīdis.

Franciju šomēnes satricināja vēstures skolotāja Samuela Patī slepkavība, nogriežot viņam galvu. Patī mācību stundā par runas brīvību bija skolēniem demonstrējis dažas no "Charlie Hebdo" publicētajām Muhameda karikatūrām. Viņu noslepkavoja čečenu izcelsmes islāma ekstrēmists.

Nav zināms, vai ceturtdienas uzbrukums Nicā ir saistīts ar Patī slepkavību un Francijas valdības atbalstošo nostāju pret karikatūrām, kas saniknojušas radikālāk noskaņotos musulmaņus.

Makrons pēc notikušā paudis stingru atbalstu vārda brīvībai, aizstāvējis karikatūru publiskošanu un solījis cīnīties pret radikālo islāmu.

Makrona izteikumi ir sadusmojuši musulmaņus visā pasaulē, un musulmaņu valstīs spēkā pieņemas aicinājumi boikotēt Francijas ražojumus.

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu