“OSIRIS-REx” izdodas saglābt asteroīda iežu paraugus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

NASA paziņojusi, ka kosmosa zondei “OSIRIS-REx” ir izdevies novērst no asteroīda “Bennu” savākto iežu paraugu izbiršanu kosmosā. 

Zonde pagājušajā nedēļā veiksmīgi nosēdās uz asteroīda un savāca no tā iežu paraugus, kurus plānots 2023. gadā nogādāt uz Zemes. Izpētot tos, zinātnieki cer atklāt, kāda ir Saules sistēmas izcelsme. Tomēr misija norisinājās ne bez starpgadījumiem – īsi pēc iežu savākšanas tie no zondes sāka birt kosmosā. 

Zinātnieki domā, ka zonde savāca kādus 400 gramus sīko iežu daļiņu, kas ir krietni vairāk nekā vajadzīgs, proti, minimums bija 60 grami iežu. Tāpēc konteinera vāks zondes “rokā” varētu būt nedaudz atspiests vaļā, ļaujot guvumam birt ārā.  

Foto: AFP / Scanpix

Tagad NASA paziņoja, ka viņiem ir izdevies zondes robota “roku”, kas savāca iežu paraugus, aizvirzīt līdz zondes centram, izmest lieko un aiztaisīt kapsulas vāciņu. Tā bija delikāta, divas dienas gara procedūra, kuras laikā zinātnieku komandai bija jāliek lietā attēli un dati par katru zondes kustību. 

“OSIRIS-REx” atrodas 320 miljonu kilometru attālumā no mums, tāpēc ir nepieciešamas 18,5 minūtes, lai tās pārraidītie signāli un informācija sasniegtu Zemi. 

Tagad tikai jācer, ka zonde veiksmīgi nogādās vērtīgos iežu paraugus uz Zemes. Atgriešanās plānota 2023. gada septembrī. 

"Bennu" ir Zemei tuvs asteroīds ar apmēram 490 metru diametru. Tas tika izraudzīts izpētei no apmēram 500 tūkstošiem asteroīdu Saules sistēmā tāpēc, ka tas riņķo orbītā tuvu Zemes trajektorijai ap Sauli, tā lielums ir piemērots zinātniskai izpētei un tas ir viens no vecākajiem NASA zināmajiem asteroīdiem. 

Foto: Reuters/ScanPix

"Bennu" tika atklāts 1999.gadā. NASA uzskata to par vienu no bīstamākajiem zināmajiem asteroīdiem, jo 2135.gadā tas var bīstami pietuvoties Zemei. 

Varbūtība, ka "Bennu" sadurtos ar Zemi, ir 1:2700. Ja tas notiktu, trieciens būtu apmēram 80 000 reižu spēcīgāks par atombumbu, kas Otrā pasaules kara beigās sagrāva Japānas pilsētu Hirosimu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu