Slovākijā nedēļas nogalē Covid-19 testi veikti divām trešdaļām iedzīvotāju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Slovākijā nedēļas nogalē Covid-19 testi veikti divām trešdaļām no 5,4 miljoniem valsts iedzīvotāju, pirmdien paziņojušas amatpersonas.

Antigēna testi veikti 3,625 miljoniem cilvēku, no kuriem 38 359 cilvēkiem jeb 1,06% konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

"Mēs esam veikuši lielu lēcienu uz priekšu," žurnālistiem sacīja Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs. "Bet mums nevajadzētu domāt, ka šī viena procenta dēļ tagad viss ir kārtībā. Tā nav."

"Realitātē līdz 2% mūsu iedzīvotāju var būt inficēti. Tā nepavisam nav laba situācija," norādīja Matovičs.

Antigēna testi dod rezultātu daudz ātrāk nekā testi, kuros tiek ņemti paraugi no deguna un rīkles un sūtīti uz laboratoriju, taču tie ir mazāk uzticami.

Testus plānots turpināt veikt nākamajā nedēļas nogalē.

Slovākija nolēmusi pārbaudīt visus iedzīvotājus, kas vecāki par desmit gadiem.

Testu veikšana nav obligāta, bet personām, kas nevarēs uzrādīt negatīvu testa rezultātu gadījumā, ja tās apturēs policija, varēs tikt piemērotas sodanaudas.

Personām, kam tests ir pozitīvs, turpmākās desmit dienas jāievēro karantīna.

Mazākas valstis, piemēram, Luksemburga jau ir veikušas testus visiem iedzīvotājiem. Arī vairākas Ķīnas pilsētas, kuru iedzīvotāju skaits pārsniedz Slovākijas iedzīvotāju skaitu, ir pārbaudījušas visu populāciju.

Slovākijas valdība ļāvusi noprast, ka pēc visu iedzīvotāju testēšanas varētu tikt mīkstināti ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar pandēmiju, vai arī gluži pretēji - ierobežojumi var tikt pastiprināti, ja testēšanas programma netiks īstenota pilnībā.

Līdzīgi kā citās valstīs, Slovākijā pēdējās nedēļās strauji pieaudzis Covid-19 gadījumu skaits.

Šodien Slovākija ziņoja par 1883 jauniem Covid-19 gadījumiem, līdz ar to kopējais inficēto skaits sasniedzis 61 829.

Slovākijā kopš pandēmijas sākuma miruši 219 Covid-19 pacienti.

Tomēr Slovākijas masveida testēšanas programma izpelnījusies kritiku par tās nepilnībām, tostarp lielo cilvēku koncentrāciju testēšanas punktos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu