Polijas valdība atlikusi aborta aizlieguma likuma ieviešanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc masu protestu izcelšanās Polijas labējā valdība nolēmusi atlikt strīdīgā aborta aizlieguma likuma ieviešanu.

Premjerministrs Mateušs Moraveckis, kurš iepriekš aizstāvēja aizliegumu un kritizēja protestētājus, aicinājis uz sarunām opozīcijas un protestētāju pārstāvjus. “Pašlaik norisinās diskusija un ir vērtīgi veltīt laiku dialogam jaunas pozīcijas atrašanai šajā sarežģītajā jautājumā, kas izraisa asas emocijas," otrdien poļu medijiem pavēstīja premjerministra biroja vadītājs Mihals Drorčiks.

Ziņots, ka 22. oktobrī Polijas konstitucionālā tiesa lēma, ka abortu veikšana ir nelikumīga arī gadījumos, ja fiksēts neatgriezenisks embrija defekts. Tādējādi Polijas abortus ierobežojošie likumi kļūtu par visstingrākajiem Eiropā, faktiski aizliedzot abortu veikšanu valstī.

Lēmums atcelt jauno normu pieņemts pēc tam, kad valstī izcēlās lielākie protesti kopš komunisma krišanas.

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" kopš nākšanas pie varas 2015. gadā ir tikusi apsūdzēta demokrātisko normu un cilvēku pamattiesību apspiešanā. Īpaši asā reakcija pret lēmumu aizliegt abortus pārsteigusi valdību nesagatavotu. Atkāpšanās no likuma pieņemšanas izpelnījusies kritiku no to atbalstošā partijas labējā spārna un katoļu baznīcas, kā arī no opozīcijas, kas iestājas par plašāku aborta likumu liberalizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu