Polijā turpinās protesti pret valdību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijā jau ceturto dienu pēc kārtas pirmdien turpinās protesti pret valdību un opozīcijas deputātu sēdstreiks parlamenta plenārsēžu zālē, vēsta Polijas Radio.

Cerībā atrisināt politisko krīzi, Polijas prezidents Andžejs Duda pirmdien plāno tikties ar valdošās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski.

Protestus un nesaskaņas starp valdību un opozīciju izraisījis PiS iecere parlamentā ierobežot žurnālistu piekļuvi deputātiem.

Opozīcijas deputāti piektdien nobloķēja Seima darbu valsts budžeta pieņemšanas laikā, jo viens no partijas «Pilsoniskā platforma» (PO) deputātiem tika izslēgts no debatēm pēc tam, kad izteicās par plānotajiem ierobežojumiem žurnālistiem. Opozīcijas politiķi sadrūzmējās ap spīkera tribīni, bloķējot Seima darbu valsts budžeta pieņemšanā.

Valdošās partijas biedri tad balsojumu sarīkoja citā telpā, kas atbilstoši opozīcijas traktējumam neesot bijis likumīgs. Opozīcijas partijas vēlas panākt atkārtotu balsojumu.

Foto: AFP/LETA

Likumdevēji, kas izjauca balsojumu, vēl arvien nav atstājuši plenārsēžu zāli, kur plāno palikt līdz otrdienai.

Tikmēr Varšavā un citās Polijas pilsētās pirmdien tiek plānotas demonstrācijas pie partijas PiS birojiem. Protestus pie parlamenta plānots turpināt arī otrdien.

Duda, kurš ir valdošās partijas sabiedrotais, sestdien pauda dziļas bažas par notiekošo un piedāvājās būt par vidutāju valdības un opozīcijas nesaskaņu nolīdzināšanā.

Prezidents svētdien tikās ar opozīcijas līderiem, bet pirmdien plāno tikties ar Kačinski.

Prezidenta preses pārstāvis atklāja, ka Duda arī pieprasījis izvērtēt piektdienas parlamenta balsojuma likumīgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu