Rets fenomens: Indijā atrasts spilgti dzeltens bruņurupucis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Jau otro reizi trīs mēnešu laikā Indijas mežu dienests paziņojis par pārsteidzošu atklājumu: spilgti dzeltenu bruņurupuci. 

Kā dzeltena siera šķēle, kā pienene, kā olas dzeltenums – lūk, tik dzeltens ir šis dīvainais radījums, kas nu jau kļuvis par interneta sensāciju. Lai arī šādas krāsas dabā ir visai reta parādība, tomēr šajā gadījumā tas varētu būt izplatītāks fenomens, nekā mēs domājam. 

Dzeltenie Indijas punktainā mīkstbruņrupuča (lissemys punctata) paveidi parasti ir brūngani ar dzelteniem plankumiem un krēmkrāsas apakšu. Šie bruņurupuči ir reti un dažādās Dienvidāzijas daļās ir atrasti vien saujiņu reižu. Ļoti retos gados norisinās arī ģenētiskas anomālijas. 

1997. gadā Gudžarātā, Indijas rietumu piekrastē tika atklāts dzeltens bruņurupucis ar rozā acīm. Vēlāk Mjanmā un Bangladešā tika atrasts vēl viens līdzīgs eksemplārs, tomēr informācija par to nav publicēta zinātniskajos avotos. 

Pagājušajā vasarā dzeltens bruņurupucis tika pamanīts Odišā, Indijas austrumos, un tā attēls tika ievietots vietnē “Twitter”. Savukārt kāds Indijas savvaļas biologs apgalvoja, ka pirms tam tajā pašā gadā atradis trīs tādus īpatņus. Arī kādā nesenā pētījumā tika aprakstīts dzeltenais Indijas punktainais mīkstbruņurupucis, kas atrasts Nepālā. 

Lai arī par pēdējiem atklājumiem nav daudz informācijas, tomēr tiek uzskatīts, ka šo fenomenu izraisa pigmenta trūkums ķermenī. Tas ir kaut kas līdzīgs albīnismam – ģenētiskai kaitei, kas izraisa pilnīgu pigmenta trūkumu organismā. Tomēr dažos gadījumos organismā var saglabāties dzeltenais pigments. 

Zinātnē šo fenomenu pazīst kā hromatisko leicismu, un bruņurupuču vidū tas var izraisīt ārkārtīgi dīvainas krāsu variācijas. Lai arī tā nav ļoti reta parādība šīs sugas bruņurupuču vidū, tomēr pētnieki šo fenomenu apraksta kā “relatīvi neparastu”. 

Jūlijā, kad internetā par sensāciju kļuva pirmais dzeltenais bruņurupucis, eksperti no Indijas skaidroja, ka dažos gadījumos pigments var būt cits, proti, bruņurupucis var būt arī pilnīgi sarkans, tomēr internetā attēlu ar tādiem bruņurupučiem, visticamāk, nav. 

Tiesa, kamēr mums šādas krāsu spēles šķiet interesantas un skaistas, dabā šiem bruņurupučiem tas ir pamatīgs slogs. Piemēram, bruņurupučiem ir daudz ērtāk noslēpties zaļgani brūnā vidē, saplūstot ar to. Spilgti dzeltenam indivīdam diez vai blakus būs kāds pieneņu lauks, kur veikli ielēkt briesmu gadījumā. 

Parasti šie spilgtie īpatņi, ja atrasti, tiek pārvietoti vai nogādāti nebrīvē. Šajā gadījumā dzeltenais bruņurupucis tika nejauši noķerts zvejnieku tīklos. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu