Eksperti: Jādara viss iespējamais, lai lauztu saslimstības līkni (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Ieva Makare/LETA

Jādara viss iespējamais, lai lauztu slimības līkni, un katram iedzīvotājam jāuzņemas atbildība par savu rīcību, ceturtdien LTV1 raidījumā «Šodienas jautājums» izteicās veselības nozares eksperti.

Komentējot esošo Covid-19 izplatības stāvokli valstī, infektologs Uga Dumpis uzsvēra, ka ārkārtas situācija valstī ir sasniegta jau šobrīd un ka valdības izvēle par oficiāla ārkārtējā stāvokļa izsludināšanu būs politisks lēmums. Turpinot pieaugt saslimstības līknei un stacionēto pacientu skaitam, tūlīt jārīkojas, lai netiktu sasniegti veselības aprūpes sistēmas griesti.

"Atrast papildu personālu mēs nevaram, un kapacitāte ir ļoti zema,"

situāciju komentēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Viņa pauda, ka katram iedzīvotājam ir jāapzinās saslimstības risks un pēc iespējas nopietnāk jāattiecas pret noteiktajiem ierobežojumiem.

Pievienojoties kolēģu viedoklim, Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa izteicās, ka

lielākā uzmanība jāvelta tieši mediķu un ārstniecības darbinieku skaitam, kas inficējas ar Covid-19.

Pārāk ilgi valdījis priekšstats, ka augošā infekcijas līkne ir tikai nejaušība, un tas tagad nepatīkami atspēlējas, sacīja Dimiņa. Lai gan uz Eiropas fona Latvijas inficēšanās statistika ir gana pieklājīga, ir ļoti jāuzmanās, lai nenokļūtu tādā situācijā kā, piemēram, Čehijā vai Slovēnijā.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa jauno inficēšanās gadījumu fiksēti mājsaimniecībās un salīdzinoši augsto kontaktpersonu skaitu no jauna saslimušajiem, eksperti aicināja sabiedrību ievērot pašizolāciju un citus pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai ārpus mājas, lai pasargātu sevi un savus tuvos.

Atbildot uz jautājumu, kas tika darīts nepietiekami pirmskrīzes laikā, Dumpis bilda, ka

valdība, pamatojot ar ekonomiskiem argumentiem, esot pārāk nenopietni uztvērusi ārējos draudus,

turpinot lidostu darbību un saglabājot atvērtas robežas, epidemiologiem saglabājot konservatīvu pozīciju. Cipule norādīja, ka gan valdība, gan eksperti neesot spējuši gana laicīgi un agresīvi reaģēt uz jauno saslimstības vilni.

"Sajūta, ka mums labi izdevās, deva viltus miera sajūtu,"

skaidroja Cipule, veļot vainu gan uz politiķiem, tā arī uz ekspertiem.

Turpmākā saslimstības tempu samazināšanā Dumpis uzsvēra nepieciešamību veicināt sadarbību ar pašvaldībām, uzsverot, ka tā bijusi nepietiekama, un atkārtoja distancēšanās pamatprincipu ievērošanas nozīmi.

Ziņots, ka piektdien valdība lems par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu valstī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu