Pēc 8 mēnešus ilga klusuma izdevies nodibināt kontaktu ar “Voyager 2” (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Šis ir ilgākais radiosakaru pārrāvums ar “Voyager 2” trīsdesmit gadu laikā. Zonde kosmosā tika palaista 1977. gada 20. augustā.

Komunikācija ar zondi pārtrūka šā gada martā – pirms astoņiem mēnešiem un visas šīs pandēmijas, tomēr tā cēlonis nebija tehniskas problēmas vai kāds ārējs traucēklis kosmosā. Šoreiz tā bija tikai rutīnas darbība. Tiesa, ja tu esi visātrāk lidojošā ierīce vēsturē, kas aiz sevis atstājusi visu Saules sistēmu, nekas nevar būt rutīna.

Martā NASA paziņoja, ka vienīgajai antenai (DSS-43) uz Zemes, kas var zondei “Voyager 2” nosūtīt komandas, ir nepieciešama apkope un papildinājumi, tāpēc tā uz aptuveni 11 mēnešiem ir jāizslēdz.

Šā “loga” laikā, nebija iespējama nekāda komunikācija ar zondi no Zemes, tomēr datus no tās joprojām varēja saņemt. "Voyager 2 "pašlaik ir vairāk nekā 18,7 miljardus kilometru lielā attālumā no Zemes un nemitīgi no tās attālinās.

Grafiski atainota Voyager 1 un Voyager 2 aptuvenā atrašanās vieta Visumā - uz starpzvaigžņu telpas robežas, kur saduras Saules vēji un lādēto daļiņu plūsmas no supernovu sprādzieniem
Grafiski atainota Voyager 1 un Voyager 2 aptuvenā atrašanās vieta Visumā - uz starpzvaigžņu telpas robežas, kur saduras Saules vēji un lādēto daļiņu plūsmas no supernovu sprādzieniem Foto: AP/Scanpix

Antenu joprojām renovē, un plānots, ka pavisam atjaunota tā būs 2021. gada februārī, tomēr tagad tā ir pietiekami uzlabota, lai varētu sākt testēšanu.

Pagājušajā nedēļā misijas operatori uz “Voyager 2” nosūtīja pirmos komunikācijas signālus kopš marta. Beigu beigās zonde atbildēja ar signālu, ka tā ir saņēmusi attiecīgās instrukcijas, kuras nekavējoties arī izpildīja.

NASA vēsta, ka antena “DSS-43” 30 gadu laikā nekad nav tik ilgi klusējusi un detaļa, kas bija jānomaina, bija darbojusies 47 gadus.

Kāpēc šī antena jeb šķīvis ir vienīgais pasaulē, ar kuru ir iespējams nodibināt kontaktu ar “Voyager 2”? Iemesls ir vienkāršs, proti, ņemot vērā zondes lidojuma trajektoriju, antenas Zemes ziemeļu puslodē nespētu komunicēt ar zondi.

“Mēs nemitīgi sazināmies ar zondi. Mēs to darām katru dienu. Novērojam tās veselību. Ja tā nebūtu vesela, tad mēs to zinātu,” izdevumam “CNN” komentēja “Voyager” projekta vadītāja Sjūzena Doda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu