Digitālās televīzijas krāpšanas lietas dēļ amatu zaudējis "Possessor" valdes loceklis Alvis Mitenbergs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Digitālās televīzijas krāpšanas lietas dēļ amatu zaudējis SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" ("Possessor") valdes loceklis Alvis Mitenbergs, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

"Ņemot vērā "Possessor" rīcību saistībā ar prokuratūras uzrādītajām apsūdzībām pret SIA "Tet" valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi un vēl četrām personām par iespējamu līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā un tādējādi "Tet" nodarītajiem zaudējumiem apmēram 7,5 miljonu eiro apmērā, "Possessor" valdes loceklis Alvis Mitenbergs ir zaudējis EM kā "Possessor" kapitāldaļu turētāja uzticību," paziņojumā medijiem norādīja EM.

Piektdien "Possessor" dalībnieku ārkārtas sapulcē nolemts atsaukt Mitenbergu no uzņēmuma valdes locekļa amata.

EM informēja, ka, izvērtējot "Possessor" valdes sniegto informāciju, ministrija konstatējusi, ka "Possessor" valde nav sniegusi atbildi uz uzdotajiem jautājumiem, pārsvarā referējot "Tet" padomes atbildi.

"Possessor" valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvis, EM valsts sekretārs Edmunds Valantis atzina, ka, iepazīstoties ar EM rīcībā esošo informāciju un "Possessor" valdes sniegtajiem skaidrojumiem par prokuratūras uzrādītajām apsūdzībām, Mitenbergs nav rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks, savlaicīgi neinformējot "Possessor" kapitāldaļu turētāju par notiekošo. 

""Possessor" valdes loceklis nav nodrošinājis visas nepieciešamās darbības, lai novērstu kaitējuma nodarīšanu Latvijas valsts interesēm un "Tet" reputācijai, kā "Tet" līdzekļu nelietderīgu izmantošanu. Tāpat "Possessor" nav savlaicīgi ierosinājis "Tet" dalībnieku sapulcē izskatīt jautājumus par "Tet" valdes priekšsēdētāja Gulbja atbilstību ieņemamajam amatam un "Tet" padomes rīcības izvērtēšanu. Vienlaikus neesmu guvis pārliecību, ka no "Possessor" valdes puses tiek sniegta pilna informācija un nākotnē šādas situācijas neatkārtoties. Šādos apstākļos Mitenbergs ir zaudējis EM uzticību," norādīja Valantis.

Lai "Possessor" pārvaldīšanā valdes līmenī tiktu nodrošināts "četru acu princips" "Possessor" lēmumu pieņemšanā, kā arī piesaistīti kvalificēti eksperti kapitālsabiedrību pārvaldīšanā, privatizācijas procesos, kā arī publiskos iepirkumos, vienlaikus dalībnieku ārkārtas sapulcē nolemts veikt grozījumus "Possessor" statūtos, palielinot valdes locekļu skaitu no viena līdz trim.

Piektdien "Possessor" dalībnieku ārkārtas sapulcē tika iecelta valde trīs cilvēku sastāvā, tādējādi no piektdienas "Possessor" valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda Latvijas Garantiju aģentūras bijušais valdes loceklis Andris Gādmanis, savukārt valdes locekļa pienākumus pilda EM Administrācijas vadītāja Dace Gaile un EM Juridiskā departamenta Valsts aktīvu pārvaldes un atsavināšanas nodaļas vadītāja Marina Podvinska. 

EM pauda uzskatu, ka kandidāti ir "Possessor" valdes locekļa amatam atbilstoši, ņemot vērā to iepriekšējo darba pieredzi, izglītību, kvalifikāciju, kā arī viņi ir uzskatāmi par personām ar nevainojamu reputāciju.

"Possessor" valde iecelta uz laiku - līdz brīdim, kad dalībnieku sapulce "Possessor" valdes locekļu amatā ievēlēs kandidātus Publiskas personas kapitāldaļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajā nominēšanas kārtībā.

"Possessor" ir "Tet" 50,99843% kapitāla daļu turētāja, savukārt EM ir 100% "Possessor" valsts kapitāldaļu turētāja. "Possessor" valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvis ir EM valsts sekretārs.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka  Mitenbergs 2015.gadā tika iecelts par "Possessor" valdes locekli. 

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzības "Tet" valdes priekšsēdētājam un vēl četrām personām par iespējamu līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā, uzņēmumam nodarītos zaudējumus lēšot 7 585 533 eiro apmērā.

Tiesībsargi uzskata, ka "Kempmayer" saistību pārņēmējs kompānija "Hannu Digital" ciparu televīzijas projektā tika iesaistīts mākslīgi un Gulbis izmantojis "Tet" (iepriekš "Lattelecom") īpašnieku un padomes uzticību.

Gulbis apsūdzībai nepiekrīt. Gulbis no amata nav atstādināts, bet uzņēmuma padome noalgojusi kriminālistikas ekspertus, kuriem līdz gada beigām jāpārbauda Gulbim un pārējiem darbiniekiem inkriminētie noziegumi.

"Tet" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins informējis, ka padomei bijusi iespēja iepazīties ar apsūdzību. "Mēs neesam tiesneši un negribam šādu tiesneša lomu pildīt. Proti, lemt, vai tas, kas tur ir rakstīts, ir taisnība vai nav taisnība. Tā kā mēs zinām no līdzīgiem citiem gadījumiem, ka līdz tiesai un gala spriedumam ir pietiekoši ilgs laiks, bija skaidrs, ka tas lēmums jāpieņem ātrāk. Un tad mums bija diskusija, vai izvēlēties kādu auditoru vai juridisko iestādi, bet prevalēja viedoklis, ka mums bija vajadzīgi tieši kriminālistikas eksperti. Pasaulē ir virkne pazīstamu lielu kriminālistikas firmu, no kurām vienu mēs izvēlējāmies. Šā gada 1.decembrī mēs ceram uz rezultātiem," informējis Kokins.

Pēc Kokina teiktā, ja ekspertu atzinums liecināšot par krimināliem nolūkiem, mērķiem un darbībām, "tad neapšaubāmi mūsu lēmums būs ļoti kategorisks un straujš", bet līdz tam padome Gulbi no amata neatstādinās.

Neilgi pēc sižeta "Tet" izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā apstiprina, ka 2010.gadā sāktā kriminālprocesā šobrīd ir uzrādītas apsūdzības arī "Tet" valdes priekšsēdētājam un kompānijas Juridiskās daļas direktoram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu