Baidens gatavojas varas pārņemšanai no Trampa (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs demokrātu kandidāts Džo Baidens sācis gatavošanos varas pārņemšanai no līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa, kurš gan attiecies atzīt savu sakāvi.

Svētdien sāka darboties Baidena komandas mājaslapa "BuildBackBetter.com" un tvitera konts "@Transition46".

Tikmēr Tramps plāno tiesā apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, apstiprināja viņa personīgais advokāts Rūdijs Džuliāni, apgalvojot, ka gūti daudzi pierādījumi par krāpšanos.

Taču bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais norādīja, ka vēlēšanu iznākums ir skaidrs, un piebilda, ka ir apsveicis Baidenu un Harisu ar uzvaru.

Bušs uzsvēra, ka vēlēšanas bijušas taisnīgas un amerikāņi var būt droši par to.

Baidena un topošās viceprezidentes Kamalas Harisas mājaslapā "BuildBackBetter.com" uzskaitītas četras prioritātes: koronavīrusa pandēmija, ekonomikas atveseļošana, rasu vienlīdzība un klimata izmaiņas.

"Komanda, kas tiek veidota, ķersies pie šīm problēmām jau pirmajā dienā," norādīts mājaslapā, ar pirmo dienu acīmredzot domājot 2021.gada 20.janvāri, kad paredzēta prezidenta zvēresta nodošana.

Baidens, kurš 20.novembrī atzīmēs savu 78.dzimšanas dienu, ir vecākais cilvēks, kāds ievēlēts prezidenta amatā. 56 gadus vecā Harisa ir pirmā sieviete un pirmā melnādainā persona, kas ievēlēta viceprezidenta amatā.

Baidens pirmdien gatavojas prezentēt zinātnieku darba grupu, kurai tiks uzticēts vadīt cīņu ar jauno koronavīrusa pandēmiju, kas Savienotajās Valstīs laupījusi vairāk nekā 237 000 cilvēku dzīvību.

Baidens arī paziņojis, ka plāno ASV atgriešanos ANO Parīzes klimata līgumā, un gatavojas atcelt Trampa pieņemto aizliegumus, kas ierobežo ieceļošanu no musulmaņu valstīm.

Baidens solījis izveidot valdību, kas atspoguļos valsts daudzveidīgumu, taču viņam var rasties grūtības ar progresīvāko kandidātu apstiprināšanu, ja republikāņi saglabās kontroli Senātā, kas kļūs skaidrs pēc divām papildu vēlēšanām Džordžijā janvārī.

Baidens, kurš pēc Džona Kenedija ir otrais katolis, kas ievēlēts prezidenta amatā, svētdienas rītā apmeklēja dievkalpojumu Delavēras štata Vilmingtonā, kur viņš dzīvo, kā arī apmeklēja sava mirušā dēla, pirmās sievas un meitas kapavietas.

Baidena dēls 2015.gadā mira ar vēzi, bet Baidena pirmā sieva un meita 1972.gadā gāja bojā autokatastrofā.

Vēlēšanās Baidens saņēmis gandrīz 74,6 miljonus balsu un nodrošinājis sev jau 279 elektoru balsis.

Tramps vēlēšanās izcīnījis 70,4 miljonus balsu un tikai 214 elektoru balsis.

Lai kļūtu par prezidentu, kandidātam jānodrošina 270 elektoru balsis.

Baidens izvirzījies vadībā arī Arizonas štatā, kam ir 11 elektoru balsis, un Džordžijas štatā, kam ir 16 elektoru balsis. Ja Baidens uzvarēs abos štatos, viņš būs nodrošinājis sev 306 elektoru balsis, kas ir tikpat daudz, cik bija Trampam 2016.gadā, kad viņš vēlēšanās sakāva Hilariju Klintoni.

Džuliāni telekanāla "Fox News" raidījumā "Sunday Morning Futures" sacīja, ka Trampa komanda pirmo sūdzību tiesā par vēlēšanu rezultātiem iesniegs Pensilvānijā. Prasība tiks iesniegta pirmdien un būs vērsta pret amatpersonām "par pilsoņtiesību pārkāpšanu, negodīgi vēlēšanu organizēšanu un štata likumu pārkāpšanu".

"Pirmais tiesas process būs Pensilvānijā. Otrais būs vai nu Mičiganā vai Džordžijā," pavēstīja Džuliāni.

Tikai divi republikāņu senatori Mits Romnijs un Liza Murkovska ir apsveikuši Baidenu ar uzvaru vēlēšanās.

Romnijs sacīja, ka Trampa galu galā pieņems savu sakāvi, lai gan tas nenotiks tik eleganti, cik varētu vēlēties. Savukārt Trampa sabiedrotais senators Lindsijs Greiems pauda viedokli, ka Trampam jāturpina cīnīties.

"Mēs strādāsim ar Baidenu, ja viņš uzvarēs, bet Tramps nav zaudējis," telekanālam "Fox News" sacīja Greiems. "Neatzīstiet sakāvi, prezidenta kungs."

Baidens savā pirmajā uzrunā valstij kopš uzvaras vēlēšanās sestdien solīja "nevis šķelt, bet vienot", vēršoties tieši pie Donalda Trampa atbalstītājiem, norādot, ka "viņi nav mūsu ienaidnieki, viņi ir amerikāņi".

"Dosim viens otram iespēju," sacīja Baidens, aicinot valsti "pazemināt temperatūru".

"Lai šī drūmā demonizācijas ēra Amerikā beidzas, šeit un tagad," pavēstīja Baidens.

Viņš arī solīja, ka "padarīs Ameriku atkal cienītu pasaulē".

Baidenu ar uzvaru vēlēšanas apsveikuši Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas un citu Eiropas valstu līderi, kā arī Austrālijas, Kanādas, Indijas, Indonēzijas, Izraēlas, Japānas un Dienvidkorejas vadītāji.

Meksikas kreisais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors paziņojis, ka nogaidīs ar apsveikumiem, līdz ASV tiek pabeigta visa tiesvedība, kas saistīta ar vēlēšanām, bet Trampa sabiedrotais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru vēl nav oficiāli komentējis ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Foto: Amerikāņi svin Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu