Donalds Tramps un viņa „krievu hokejistu sindroms“

Sandra Veinberga
, Komunikācijas zinātnes eksperte, profesore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Neraugoties uz zaudējumu vēlēšanās, Donalds Tramps pagaidām saglabā savu prezidenta varu ASV līdz janvārim. Līdz šim visi amerikāņu prezidenti ir respektējuši vēlēšanu rezultātus un apsveikuši uzvarētāju, taču Tramps to joprojām nav izdarījis.

Parasti zaudētāji necenšas savu zaudējumu attaisnot ar ārējiem iemesliem un izdomātām konspirācijas teorijām, taču Tramps tieši tā pašlaik rīkojas. Šo nespēju zaudēt un neprasmi samierināties ar zaudējumu mēdz dēvēt par „krievu hokejistu sindromu“, jo padomju vara no saviem hokejistiem savulaik pieprasīja obligātas uzvaras. Zaudējums tika pielīdzināts komandas pašnāvībai vai savas valsts nodevībai.

Kā viss turpināsies, ja Tramps atteiksies atstāt Balto namu? Vai viņš saņemsies un vīrišķīgi samierināsies ar zaudējumu, kas ir neizbēgams ikvienā spēlē, vēlēšanas ieskaitot? Pašlaik būtu drīzāk jāpalīdz savai valstij, pievienojoties Džo Baidena iniciatīvām pandēmijas un ekonomiskās krīzes apkarošanai. Tas būtu loģiski un taisnīgi, taču vai Trampam tas ir izdevīgi?

Kā viss notiks tālāk?

Tramps drīkst censties turpināt iztēlot vēlēšanu rezultātu kā sazvērestību pret sevi. Fantazēt visiem ir atļauts, un aizliegt to nevar. Žēl, ka šajās neauglīgajās aktivitātēs viņš ieslēdz citus cilvēkus, radot ilūziju, ka prezidenta varu viņam ir iespējams vēl atgūt tiesāšanas un balsu pārskaitīšanas ceļā. Kā Donalds Tramps rīkosies turpmākās 72 dienas, kas viņam atlikušas Baltajā namā, to varēsim novērot mēs visi. Vai viņš uzvedīsies kā cienījams zaudētājs vai kašķīgs sabotieris – to rādīs laiks. Taču viens ir skaidrs – 2021.gada 20.janvārī plkst 12.00 viņam būs jāatstāj Baltais nams.

Pagaidām Donalds Tramps vēl ir ASV prezidents un var atlaist no darba ministrus un citus padomniekus, realizēt pavēles, var komandēt armiju un sākt karu.

Tas nozīmē, ka viņš var vēl pagūt „savārīt“ diezgan daudz, lai Džo Baidenam varas pārņemšana būtu grūtāka par grūtu.

Pašlaik daudzi prognozē, ka viņš pirmām kārtām tagad nodarbosies ar tā saucamo Staļina metodi – atlaižot no darba savus tuvākos līdzgaitniekus un augstas amatpersonas savā administratīvajā aparātā. Tātad izmetot tos, kas Trampam vairs nepatīk. Nevis tāpēc, ka viņi ir strādājuši slikti, bet lai sodītu par to, ka šie cilvēki ir atļāvušies viņam publiski aizrādīt un runāt pretī. Starp citu, arī viņa dzīvesbiedre un znots ieteica atstāt amatu un neiekrampēties iedomātās konspirācijas teorijās. Taču ieteikumi „nedarbojas“, un izskatās, ka sodīs arī ģimenes locekļus.

Tālāk viņš var izrēķināties arī ar FBI direktori Džīnu Haspelu un ASV vadošo imunologu Entonī Fauči, jo viņš pieprasīja apkarot Covid-19 pandēmiju, izmantojot zinātniskos atklājumus un zinātniski pierādītas metodes, lai izveidotu ASV stratēģiju. Donaldam Trampam nav nekāda respekta pret zinātni un zinātniekiem. Tāpēc šādi ļaudis vadošos amatos viņam nav vairs vajadzīgi. Nav izslēgts, ka Tramps pavisam drīz realizēs veselu virkni „executive orders“, lai ietekmētu procesus valstī likumu maiņas vietā. Izskatās, ka viņš turpinās sabotēt klimata pārmaiņu ierobežošanas pasākumus, cīnīsies pret imigrantiem un veselības aprūpes sistēmas pieskaņošanu trūcīgāko iedzīvotāju vajadzībām. To visu Džo Baidenam nāksies atcelt pēc 20.janvāra.

Fantomass trako

Donalds Tramps pašlaik rīkojas līdzīgi franču komēdijas galvenajam varonim - Luija de Finesa atveidotajam Fantomasam (1965), kura iemīļotais teksts bija: „Man vajadzīgs līķis. Izvēlējos jūs. Uz drīzu tikšanos - Fantomass“.

Tagad visus interesē, kurām personām Donalds Tramps piegādās līdzīga rakstura „apsveikumus“ un kas notiks tālāk.

Pirmām kārtām viņš mēģinās izpestīt savus draugus un sabiedrotos, kas ir iekūlušies nepatikšanās viņa palaidnību dēļ. To skaitā Pols Manaforts, kas ir bijušais viņa publicitātes kampaņu vadītājs un saistīts ar darījumiem Krievijā Trampa labā, balstot Kremļa intereses Ukrainā. Tāpat arī bēdīgi slavenais Maikls Flins, kādreizējais Trampa padomnieks drošības jautājumos, kurš arī saistīts ar Trampa „Krievijas afērām“ un iepriekšējo velēšanu finālā izdomāja pasaku par to, ka Hilarija Klintone „esot pedofile“ un „seksuāli izmantojot bērnus kopā ar savu demokrātu štābu“ kādā Vašingtonas picērijā ar nosaukumu „Komēta“. Visi šie izdomājumi ir meli, un ar šo „melu tehnoloģiju“ var iepazīties, apskatot internetā sadaļu piccagate.

Pēc tam, iespējams, ripos naidnieku galvas un savos ekrānos mēs tiksim apšaudīti ar Donalda Trampa kārtējām „tviterzalvēm“.

Jau sestdien sākās šī Trampa „Staļingradas kauja“ mikroblogā, jo piecos tvītos pēc kārtas viņš patētiski meloja par to, ka vēlēšanu process ir realizēts negodīgi, it kā sistemātiski panākot viņa zaudējumu. Šādiem apgalvojumiem nav pierādījumu, un tāpēc sociālie mediji un mikroblogi prezidenta paziņojumus bloķēja, pievienojot vēstījumu par to, ka šī informācija ir maldinoša.

Līdzīgi Trampa runas laikā rīkojās arī ASV privāto televīziju giganti, kas sāka savā darbā jaunas rutīnas.

Proti – paralēli prezidenta Trampa runai sinhroni ēterā tika komentēti viņa izteikumi kā nepamatoti un maldinoši. Nekas tamlīdzīgs televīzijas praksē līdz šim nav bijis sastopams. Parasti amatpersonai tiek ļauts „norunāt līdz punktam“ un izklāstīt savu viedokli. Tikai pēc tam žurnālists vai komentētājs atļaujas to apstrīdēt. Tagad var redzēt, ka Donalda Trampa masīvā melošana derdzas pat viņa atbalstītājiem, jo Fox News Merdoka vadībā ir uzņēmis jaunu kursu, kas par 180 grādiem atšķiras no iepriekšējā. Tātad vairs nedzied unisonā ar prezidenta izdomājumiem.

Pašlaik Trampa štābs ir sācis naudas vākšanu „pretošanās kampaņu“ finansēšanai, un jau tuvāko dienu laikā tiks organizēti lieli masu pasākumi viņa ideju aizstāvībai. Šādi Donalds Tramps cenšas leģitimēt savu iedomu par to, ka viņš nevis vēlēšanās ir zaudējis, bet uzvara viņam esot nozagta.

Vai Donalds Tramps var uzvarēt tiesas ceļā un atgūt prezidenta posteni?

Pats viņš to vēlētos gan, taču maz ticams, ka šāda iespēja var realizēties. Te jāuzsver divas lietas. Protams, balsu skaitīšana turpinās un galīgais rezultāts vēl nav zināms. Pašlaik ir štati, kuros Tramps var uzvarēt, un ir arī tādi, kuros paredz Džo Baidena uzvaru. Daudziem mūsu vēlētājiem nav skaidrs, kā iespējams paziņot par Džo Baidena uzvaru, ja balsu skaitīšana vēl turpinās.

Otrkārt, šķiet savādi, ka par šo Džo Baidena uzvaru paziņoja mediji CNN u.c., nevis vēlēšanu komisija, kā tas būtu normāli, piemēram, Latvijā.

Jā, ASV vēlēšanu sistēma organizēta citādāk nekā pie mums, jo balsis skaita katrā štatā atsevišķi. Tikai pēc tam viss tiek salikts kopā un veidojas fināla aina.

Rezultātu novēlošanās šogad izskaidrojama ar pandēmijas iespaidu, jo tika pieļauts, ka vēlētāji drīkst balsot iepriekš pa pastu. Šis apstāklis panāca salīdzinoši lielāku vēlētāju pieplūdumu un vienlaikus arī sarežģītāku un ilglaicīgāku balsu skaitīšanas procedūru. Bija štati, kuros drīkstēja sākt skaitīt pasta balsojumu pirms vēlēšanu dienas, un bija citi štati, kuros šāda procedūra drīkst sākties tikai vēlēšanu dienā. Saprotams, ka viss nenotika ideāli, zibenīgi un perfekti, jo amerikāņi pie pasta balsošanas tā īsti nav pieraduši. Pandēmijas apstākļi nav nekas ierasts, un cilvēki reizēm nerīkojas tā, kā vajadzētu. Piemēram – biļetens, balsojot pa pastu, bija jāievieto divās aploksnēs, taču daļa vēlētāju to aizmirsa un ievietoja savu balsojuma biļetenu tikai vienā aploksnē. Pēc tam to nosūtīja uz balsu skaitīšanas iecirkni.

Protams, tas ir nepareizi un instrukcijas ir jāievēro. Taču diezin vai šie aizmāršīgie cilvēki, kas nobalsoja ar „plikiem biļeteniem“, to darīja apzināti, lai kaut ko sabotētu. Viņi kļūdījās un bija neuzmanīgi. Taču Trampa štābs uzreiz reaģēja uz pieprasīja tiesas ceļā panākt šādu balsu anulēšanu, kas viņam arī izdevās. Lai gan demokrātu atbalstītājas jaunkundzes rīkoja akcijas – „nemet pliku biļetenu“, izmantojot kā uzskates līdzekli šajā savu vēlētāju izglītošanas kampaņā fotoattēlus ar kailiem ķermeņiem, visi vēlētāji tāpēc paklausīgāki nekļuva. Paši zinām no savām kampaņām, ka ievilkt pareizi krustiņu un nosvītrot biļetenā korekti vārdus un uzvārdus var tikai tad, ja visas instrukcijas ir izlasītas un procedūra veikta pareizi. Cits ievelk ķeksīti krustiņa vietā, un ar to biļetens ir jau kļuvis nederīgs vēlēšanās. Tā notiek. To mēs zinām.

Tāpēc nav ko brīnīties, ka, sākot agresīvu kauju pret vēlēšanu komisiju ASV, daudzās pozīcijās Trampa štābs būs atradis vainas un kļūdas, kas tiešām tika pieļautas. Tā noteikti būs. Taču cits jautājums – vai šo atklāto kļūdu būs bijis tik daudz, lai mainītu vēlēšanu galīgo iznākumu? Domāju, ka tā nebūs. Vai atklāsies, ka balsu skaitītāji ir sistemātiski organizējuši kaitniecību tieši pret Trampa vēlētājiem, kā to apgalvo pats Tramps? Šķiet, ka šādas sazvērestības neatklāsies, jo to nebūs. Sīkas kļūdas atradīs, taču sistemātisku kaitniecību ne. Vai agrāk ir bijuši līdzīgi mēģinājumi apstrīdēt balsu skaitīšanas rezultātus? Jā, ir bijuši. Vai tie vainagojušies ar pārsūdzētāja uzvaru? Nē, nav. Visbeidzot – kāpēc Donaldam Trampam tik ļoti nepatīk pasta balsotāji? Kāpēc viņš jau balsošanas procesa sākumā klaigāja par to, ka šāds balsošanas veids ieviesīs blēdīšanos balsu skaitīšanā? Iemesli šādai attieksmei ir vairāki: 1) šādi vēlēšanās var piedalīties daudz vairāk vēlētāju, nekā tas iespējams klātienē noteiktās dienās, 2) balsošanu „distancēti“ - ar pasta sūtījumu - visplašāk praktizēja demokrātu vēlētāji, īpaši jaunieši.

Tātad atbilde uz rubrikas jautājumu ir – nē, nevar ar šo atgūt prezidenta posteni.

Šā iemesla dēļ Džo Baidenu ar uzvaru ir apsveikuši ne tikai ārzemju valstu vadītāji, bet arī vadoši republikāņu partijas politiķi un vēlēšanu komisijas vadītāji ir kategoriski norobežojušies no Trampa apvainojumiem.

Sena amerikāņu tradīcija pieprasa, lai zaudētājs vēlēšanās prastu eleganti atzīt savu sakāvi un dāsni atbalstīt uzvarētāju valsts vadīšanas turpināšanā. Labs piemērs šeit ir Džona Makeina runa 2008.gadā, atbalstot Baraku Obamu kā uzvarētāju. Viņš uzteica sava sāncenša kampaņu kā iedvesmojošu un atbalstīja savas valsts ieiešanu jaunajā laikā kopā ar jaunu demokrātu prezidentu pie valsts vadības stūres.

„Visi zina, ka viņš ir zaudējis, bet neviens neuzdrošinās viņam to atklāti pateikt,“ tikko konstatēja kāds pazīstams žurnālists no Washington Post, atsaucoties uz seniem notikumiem Lielbritānijas karaļa „jukušā Džordža III“ galmā 19.gadsimtā, kur monarhs bija spiests atstāt troni savu garīgo problēmu dēļ.

ASV nav noteikuma, kā atbrīvoties no prezidenta, kas atsakās pamest Balto namu. Cerams, ka tas notiks bez konfliktiem un Donalds Tramps piedalīsies Džo Baidena svinīgā zvēresta ceremonijā.

Zaudēt ir jāprot.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu