Par vairāk nekā 100 gadus zināmā vīrusa infekciju – aukstumpumpu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Herpes vīrusa infekcija var izpausties jebkad, tomēr tieši rudenī un ziemā ar to nākas saskarties biežāk, jo vējainos, lietainos laikapstākļos nereti gadās saaukstēties un tādēļ samazinās organisma spēja pretoties šim vīrusam.

“Nepatīkamo izsitumu mēdz saukt par aukstumpumpu, taču patiesībā tā ir Herpes simplex vīrusa (HSV) izraisīta infekcija. Pirmo reizi šo vīrusu izdalīja no bojājumiem uz lūpas, un tas notika tālajā 1912. gadā. Atkarībā no zonām, ko tas skar, herpes vīrusam ir divi paveidi – HSV1 (seja, lūpas, deguns) un HSV2 (āda un gļotāda, dzimumorgānu zona),” skaidro farmaceite Linda Fevraļeva.

Kā to noķert?

Herpes vīruss organismā nonāk caur ādu vai gļotādu. Gan HSV1, gan HSV2 ir ļoti lipīgs, bet nestabils, atrodoties apkārtējā vidē, tādēļ ar šo vīrusu iespējams inficēties tikai cieša kontakta ceļā. Piemēram, HSV2 ir plaši izplatīta seksuāli transmisīvā slimība, ar kuru inficējas dzimumakta laikā. Vīrusu nēsā 90 procentu cilvēku, bet infekcija izpaužas, ja veidojas vīrusam labvēlīgi apstākļi – imūnsistēmas darbības traucējumi, ko izraisa saaukstēšanās, gripa, stress vai pārslodze. Īpaši augsts risks ir AIDS un vēža slimniekiem, kam imūnsistēma ir nomākta.

Aukstumpumpas četras stadijas

Visbiežāk herpes izsitums parādās uz sejas – lūpām, deguna, mutes gļotādas. Infekcijas attīstībai ir četras stadijas. Pirmajā stadijā inficētā vieta niez, ir dedzināšanas, tirpšanas sajūta. Infekcijas otrajā stadijā parādās ar šķidrumu pildītas čūlas jeb pūslīši, kas satur vīrusu. Šajā stadijā infekcija ir īpaši lipīga. Trešajā stadijā pūslīši pārsprāgst, čūliņas ir sāpīgas un ļoti nepatīkamas. Ceturtajā stadijā brūci pārklāj krevele un sākas dzīšana. Kreveli nevajadzētu noplēst, lai neizraisītu asiņošanu. Svarīgi ievērot piesardzību, jo, pieskaroties aukstumpumpai ar rokām un pēc tam saberzējot acis, vīruss var nonākt arī acu zonā un, infekcijai attīstoties, iespējama čūlu veidošanās uz radzenes.

Ar ko ārstēt?

“Ārstniecisku līdzekļu, kas varētu pasargāt no inficēšanās ar herpes vīrusu, nav. Vienīgais veids, kā nesaslimt, ir izvairīties no cieša kontakta ar cilvēku, kam ir šī infekcija, piemēram, kā jebkuras lipīgas vīrusinfekcijas gadījumā, nelietot kopīgus traukus, dvieli, regulāri mazgāt rokas,” teic Mēness Aptiekas farmaceite.

“Pret vīrusu visbiežāk cīnās, lietojot acikloviru saturošus medikamentus gela vai krēma formā vai silīcijskābes gelu tiklīdz parādās pirmie simptomi. Jo ātrāk uzsāk ārstēšanu, jo tā ir sekmīgāka. Pirms un pēc krēma vai gela uzklāšanas jānomazgā rokas, lai mazinātu risku pārnest infekciju uz citam ādas zonām. Aptiekā nopērkams plāksteris, kas palīdz maskēt vīrusa radīto defektu. Imunitātes regulēšanai un iekaisuma mazināšanai papildus ieteicams lietot arī bezrecepšu kombinētu enzīmu preparātu (protams, iepriekš konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu). Ja, lietojot šos bezrecepšu medikamentus desmit dienās neizdodas izārstēties, noteikti jāvēršas pie ārsta, kurš izvērtēs stāvokli un, iespējams, ieteiks kādas iekšķīgi lietojamas zāles.”

Kā mazināt infekcijas risku?

Lai mazinātu herpes infekcijas risku, jārūpējas par imunitāti, ievērojot veselīgu dzīvesveidu. “Uzturā jāiekļauj pilngraudu produktus, iespējami daudz augļu, dārzeņu, kas bagāti ar C vitamīnu, piemēram, apelsīnus, citronus, greipfrūtus, ābolus, zemenes, dzērvenes, upenes, jāņogas, ķiršus, mango, kivi, brokoļus, tomātus un sarkano papriku. Regulāri jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm un pietiekami ilgs laiks – vismaz astoņas stundas diennaktī – jāvelta miegam. Svarīgi arī nesmēķēt, samazināt alkohola patēriņu un, protams, pēc iespējas izvairīties no inficēšanās riskiem.

Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka noteiktu uztura elementu – cinka, selēna, dzelzs, vara, folskābes, A, B6, C, D un E vitamīna deficīts var izraisīt izmaiņas imūnās atbildes reakcijā. Lielākā daļa uztura bagātinātāju, ko iesaka imūnsistēmas stiprināšanai, satur šos elementus, kā arī ārstniecības augu ekstraktus, kam ir zināma labvēlīga ietekme uz organismu,” skaidro Linda Fevraļeva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu