Irānas prezidents gatavs sadarboties ar Baidenu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien apliecināja, ka ir gatavs sadarboties ar ASV prezidenta amatā ievēlēto Džo Baidenu.

"Mūsu mērķis ir panākt, ka no Irānas iedzīvotāju pleciem tiek aizvākts ASV sankciju slogs. Šis mērķis atbilst mūsu nacionālajām interesēm," televīzijas pārraidītajā uzrunā sacīja prezidents.

Irāna ir gatava sarunām ar ASV ar nosacījumu, ka Baidens atgriežas pie 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atceļ pašreizējā prezidenta Donalda Trampa noteiktās sankcijas.

"Mums ir jādara viss, lai mūsu valsts un tauta atgrieztos laikā starp 2016. un 2017.gadu, kāds tas bija pēc kodolvienošanās un sankciju atcelšanas, kad Irāna pieredzēja ekonomikas izaugsmi," sacīja Ruhani.

Viņš arī mudināja oponentus nelikt šķēršļus šī mērķa sasniegšanai.

Irānas stingrā kursa piekritēji iebilst Ruhani prorietumnieciskajai politikai un ir pret kodolvienošanos, kā arī esot cerējuši uz Trampa uzvaru.

Kā prognozēja Ruhani padomnieks Diako Hoseini, sagaidāms, ka Tramps centīsies apgrūtināt Baidena atgriešanos pie kodolvienošanās "sabotāžas" ceļā pirms aiziešanas no amata, vēsta ziņu aģentūra ISNA.

"Lai neitralizētu šos plānus, mums jābūt savaldīgiem, līdz jaunā ASV valdība pārņem pilnvaras janvārī, un mēs nedrīkstam pakļauties provokācijām," sacīja Hoseini.

Tramps 2018.gadā vienpusējā kārtā izstājās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, kas noteica ierobežojumus Irānas kodolprogrammai, apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu.

Tramps Irānai arī noteica jaunas sankcijas, izraisot Irānā nopietnāko ekonomisko krīzi tās vēsturē, ko vēl smagāku padarījusi koronavīrusa pandēmija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu