Rācenis: negribam Beļģijas situāciju, kad inficēti mediķi ārstē citus sasirgušos (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Mēs nesagaidīsim dienu, kad slimnīcas būs pārpildītas un ar pacientiem pildīs stadionus, jo cilvēkresursu trūkuma dēļ nebūs, kas tos ārstē, sarunā raidījumā «Nedēļas fokusā» uzsvēra ārsts Kārlis Rācenis.

 

Rācenis jau oktobrī esot minējis, ka, pārsniedzot 100 jaunu reģistrētu Covid-19 infekcijas gadījumu slieksni dienā, būsim soli no apokalipses. Viņš atzina: lai gan vīrusa izplatība jau sen pārsniegusi šo robežu, apokalipse nav pienākusi.

Ārsts gan uzsvēra: «Sabiedrībai jābūt ļoti modrai! Es saprotu cilvēkus, arī savus draugus, kas ir noguruši no šī visa; ticiet man, es arī esmu noguris un priecātos, ja tā nebūs.»

«Taču sabiedrībā jābūt sapratnei, ka tas nav joks un pats no sevis nepāries!»

Rācenis uzsvēra, ka pret situāciju jāizturas ļoti nopietni, un atkārtoja, ka pieejamo gultu skaits nevar tikt uzskatīts par veselības aprūpes sistēmas kapacitātes mērauklu.

«Mums nav tādu cilvēkresursu, kas visus pacientus varētu apkalpot, tā ir tā galvenā problēma,» bilda Rācenis, atkārtoti uzsverot, ka vislielākā slodze ir tieši uz ārstniecības personāla pleciem.

«Mēs nevēlamies Beļģijas situāciju, kur ar Covid slimojošs medicīnas personāls ārstē citus inficētos.

Vienā brīdī tu pats paliec slims un tad ej gulies gultā blakus ventilatoram, līdz pienāk tava kārta.»

Rācenis akcentēja, ka slimnīcās jau ir iestrādātas dažādas organizatoriskas struktūras un kārtības algoritmi, kas līdz minimumam samazinājuši ārstnieciskā personāla risku inficēties ar Covid-19 un palīdz orientēties krīzes situācijā. Par spīti tam, psihoemocionālā spriedze un izdegšana kļūst par arvien biežāk sastopamām parādībām ārstu vidū.

«Tā (spriedze) pastiprinās, kolēģi mēdz būt neiecietīgāki, uzplaiksnījumi, paceltās balsis, parādās arvien biežāk. Lai gan viss pagaidām ir kārtībā, spriedze saglabājas un izdegšanas sekas redzamas ne agrāk kā pēc viena mēneša,» situāciju apraksta ārsts.

«Nav patīkami, ja mājās ir mazi bērni vai kāds vecāks cilvēks un tu zini, ka tev jāiet pie Covid pacientiem.»

Otrdien Latvijā atklāts līdz šim vienā diennaktī lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits - 453 sasirgušie, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Aizvadītajā diennaktī mirušas divas personas, kurām bija apstiprināta inficēšanās ar Covid-19. Vakar mirušie pacienti bijuši vecuma grupās no 75 līdz 80 gadiem un no 65 līdz 70 gadiem.

Līdz šim Latvijā mirušas 105 personas, kurām bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19.

Vakar Latvijā sasniegts lielākais veikto Covid-19 testu rekords un pārbaudīts kopumā 7621 cilvēks. Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 5,9%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim Latvijā inficēšanās ir apstiprināta kopumā 8848 personām, bet no Covid-19 izveseļojies 1471 cilvēks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu