Tihanovska Rīgā dalās ar baltkrievu drūmajiem stāstiem par Lukašenko režīma represijām (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska vizītes laikā Rīgā dalījās ar Aleksandra Lukašenko represiju upuru stāstiem. Ceturtdien drūmajai statistikai pievienojās 31 gadu vecais Ramans Bandarenka, kurš pēc aizturēšanas un piekaušanas slimnīcā mira.

Trīs mēnešos kopš protestu sākuma aizturēti gandrīz 18 000 cilvēku, tūkstošiem  spīdzināti, bet astoņi nogalināti, starptautiskajā drošības un ārpolitikas forumā "Rīgas konference 2020" norādīja Tihanovska. Pret vēl 850 cilvēkiem ierosinātas politiski motivētas krimināllietas. 

"Baltkrievi pie tā jau ir tā pieraduši, ka tā izklausās pēc sausas statistikas. Taču aiz šiem skaitļiem ir īsti cilvēki ar īstiem stāstiem," viņa uzsver.

"Ramans Bandarenka centās neļaut civilās drēbēs ģērbtiem policistiem novākt mūsu nacionālos simbolus paša daudzdzīvokļu mājas pagalmā. Trešdien viņš tika nežēlīgi piekauts un līdz pat vakardienai bija komā.

Diemžēl pagājušajā vakarā viņš nomira pavisam agrajā 31 gada vecumā.

Mēs sērojam par viņa nāvi," uzrunā teica Tihanovska.

Viņa pieminēja arī 16 gadus veco Mikitu Zalatorjovu, kurš jau trīs mēnešus atrodas ieslodzījumā. Viņam tika izvirzītas politiski motivētas apsūdzības, par kurām maksimālais soda mērs ir desmit gadi cietumā. "Tas nav pierādīts, ka viņš piedalījās masu protestos, jo viņu aizturēja autobusa pieturā. Viņš vienkārši bija devies savās gaitās," uzsver Tihanovska. "Savam tēvam viņš jautā: kad viņi pārstās mani sist? Pēc pratināšanas šo pusaudzi nācās nogādāt slimnīcā, taču medicīniskajā atskaitē nav pieminēts, ka viņš bija brutāli piekauts."

Ārste Irina Markilova tika aizturēta uz ielas, jo viņai rokās bija sarkanbalts lietussargs. Kamēr viņa ar citiem apcietinātajiem atradās policijas busiņā, policisti tajā izpūta gāzi, turpina Tihanovska.

"Viņai trūka elpas, un viņa domāja, ka nomirs. Aizturēšanas centrā sievietēm pirms pārbaudēm lika izģērbties, un vairākos gadījumos tika pārkāpts viņu privātums un cieņa. "Šī epizode apgrieza manu dzīvi kājām gaisā," pēc tam teica Irina. Pēdējās 96 dienas sagriezušas kājām gaisā ne tikai Irinas, bet arī citu baltkrievu dzīves. Viņu dzīves, zinot un redzot varasiestāžu pastrādātos noziegumus, nekad nebūs tādas kā iepriekš," sacīja Tihanovska.

Taču spēka struktūru darbinieki paliek nesodīti, viņa uzsver. Prokuratūra līdz šim nav ierosinājusi nevienu pašu lietu pret policijas un OMON darbiniekiem. Tā vietā izmeklēšanas komisija ierosina lietas pret protestētājiem un žurnālistiem. 

"Sistēma sargā pati sevi, nevis pilsoņus," sacīja Tihanovska.

Viņa atkārtoja demokrātiskās opozīcijas mērķi - sarīkot brīvas un godīgas vēlēšanas. Tas jāpanāk pirms Lukašenko konstitucionālās reformas. Tihanovska norāda, ka jāatbrīvo visi politieslodzītie un jāsoda atbildīgie varasiestāžu pārstāvji. Viņa aicināja paplašināt ES sankcijas, attiecinot tās arī uz uzņēmumiem, kuri atbalsta Lukašenko režīmu. Tihanovska arī norādīja uz faktu vākšanas misiju nozīmīgumu, kā arī mudināja ES diplomātus palikt Baltkrievijā un nodarboties ar humānās palīdzības sniegšanu.

Tihanovska piektdien ieradusies Latvijā. Plkst.15.30 Rīgas pilī notiks Levita tikšanās ar Tihanovsku, savukārt plkst.16 ar opozīcijas kandidāti Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās tiksies Kariņš. Tāpat vizītes laikā paredzētas Rinkēviča un Tihanovskas darba pusdienas, kuru laikā ministrs ar Baltkrievijas opozīcijas līderi pārrunās aktuālo situāciju Baltkrievijā un iespējamās nākotnes iniciatīvas.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu