Koalīcijas partneri nesteidz paust viedokli par Pleša kandidatūru ministra amatam (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Koalīcijas partneri pagaidām nesteidz paust viedokli par partijas "Latvijas attīstībai" izvirzīto Saeimas deputāta Artūra Toma Pleša kandidatūru vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam.

Pleša kandidatūru pieteikusi koalīcijā pārstāvētajā partiju apvienībā "Attīstībai/Par!" (AP) ietilpstošā "Latvijas attīstībai". Tomēr AP ietilpst arī partijas Kustība "Par!" un "Izaugsme". Pleša kandidatūru plānots apspriest AP valdē un pārstāvju sapulcē nākamnedēļ. Apvienība nekādus lēmumus vēl nav pieņēmusi.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmans pauda, ka būtu svarīgi sagaidīt, ka par kandidatūru ministra amatam koalīcijas partneriem paziņotu AP vadība, jo koalīcijā pārstāvēta apvienība, nevis tikai partija "Latvijas attīstībai", kas lēmusi ministra amatam virzīt Plešu. Savukārt pēc šāda paziņojuma JKP kandidatūru apspriedīs partijas valdē un Saeimas frakcijā.

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars atzina, ka ar Plešu politiskajam spēkam parlamentā ir bijusi laba sadarbība, taču pirms lēmuma par atbalsta izteikšanu, NA gribēs tikties ar ministra amatam virzīto kandidātu, lai pārrunātu interesējošos jautājumus.

Ja Pleša kandidatūru izvirzīs AP, tad "KPV LV" valde un frakcija lems par savu nostāju, pavēstīja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

Paužot personīgo viedokli, politiķis atzinīgi izteicās par Plešu, ar kuru kopā ir strādāts pie administratīvi teritoriālās reformas un citiem likumprojektiem gan ministra amata kandidāta vadītajā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā, gan parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. Pucens norādīja, ka Plešs ir uzcītīgs kolēģis, kuram kā jaunam cilvēkam ir jauns redzējums par valsts attīstību.

Reizē procesam jānotiek atbilstoši lietu kārtībai un kandidāts ir oficiāli jāizvirza partiju apvienībai AP, ar kuru ir noslēgts koalīcijas līgums, norādīja politiķis. Tāpēc ir ļoti interesanti, ka pretendentu virza "Latvijas attīstībai", bet apvienību arī veidojošā partija "Kustība "Par!"" vēl nav paudusi savu nostāju, norādīja "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks. Pucenam tas rada jautājumu, vai AP partijām nav kādas iekšējas domstarpības.

Vaicāts par Pleša kandidatūru, ja arī AP kopīgi lemtu viņu izvirzīt, Saeimas opozīcijā strādājošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis norādīja, ka tad frakcija un valde lemtu, vai kā opozīcijas partijai atbalstīt vai neatbalstīt Plešu.

Augulis personīgi Plešu vērtē kā cienījamu cilvēku, kurš Saeimā "ugunskristības" piedzīvojis, vadot administratīvi teritoriālās reformas pieņemšanas procesu. Līdz ar to, neskatoties uz viņa jaunību, Plešam ir bijusi pietiekoši liela pieredze, arī esot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra amatā un kā Bauskas domes deputātam, atzīmēja Augulis.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka Pleša kandidatūras izvirzīšanas gadījumā, politiskais spēks vēlēsies iepazīties ar viņa redzējumu par pašvaldībām, to darbu un finansējuma pieejamību. Augulis atzīmēja, ka ATR veidošanas laikā izteiktie solījumi par papildu līdzekļiem pašvaldībām neesot piepildījušies.

Kā vēstīts, partijas "Latvijas attīstībai" valde vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam virzīs Saeimas deputāta Artūra Toma Pleša kandidatūru, informēja politiskajā organizācijā.

1992.gada 4.janvārī dzimušais Plešs ir AP un "Latvijas attīstībai" valdes loceklis, Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs.

"Latvijas attīstībai" valdes locekļi uzsver, ka tieši Plešs, kurš līdz šim bijis VARAM parlamentārais sekretārs, patlaban spētu vislabāk pildīt ministra pienākumus, jo pilnībā pārvalda šīs ministrijas darbu un varēs nodrošināt pēctecību sāktajām politiskām iniciatīvām, tai skaitā pabeigt sākto Administratīvi teritoriālo reformu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amats ir vakants no piektdienas, jo ceturtdien par atkāpšanos no tā paziņoja līdzšinējais ministrs Juris Pūce un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) Pūces demisiju bez kavēšanās pieņēma, aicinot AP uz šo posteni virzīt jaunu kandidātu.

Pūce no ministra amata nolēma atkāpties pēc tam, kad publiski sameloja, ka nav izmantojis vai nopietni lūdzis partijas biedriem sarūpēt viņam Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi.

Pūce vienlaikus nolēmis atkāpties no AP līdzpriekšsēdētāja un partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētāja amatiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu