Pirmais pētītais gadījums vēsturē: meitene ar spoguļkustībām (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene ar spoguli. Ilustratīvs attēls
Meitene ar spoguli. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Apsēžoties pie klavierēm, pirmais solis, lai apgūtu instrumenta spēli, būs attiecīgo taustiņu spaidīšana ar katru roku. Bet ja nu abas tavas rokas spēj darīt tikai vienu un to pašu kustību? To piedzīvo cilvēki ar ārkārtīgi retu stāvokli – spoguļkustībām.

Pirms dažiem gadiem pētnieki Indijā identificēja gadījumu, kad šis retais stāvoklis bija 13 gadus vecai meitenei. Viņai tika diagnosticēta arī hromosomu kaite – Tērnera sindroms, vēstīts vietnē "Science Alert".

Gadījums, kad abi divi šie retie sindromi ir vienam cilvēkam, ir pirmais medicīnā, raisot jautājumu, vai un kā šie sindromi ir savā starpā saistīti.

Ir vajadzīgs laiks, lai bērnam pēc piedzimšanas attīstītos veiklība, tomēr līdz 10 gadu vecumam komunikācija starp abām smadzeņu puslodēm ir jau attīstījusies tik tālu, ka varam kustināt roku pirkstus neatkarīgi vienu no otra. Aptuveni vienam no miljons bērniem šī attīstība nav pabeigta. Tas nozīmē, ka abu roku pirkstu kustības ir vienlaicīgas, proti, ja tu ar kreiso roku parādīsi, piemēram, “V” zīmi, tad otra būs spiesta darīt to pašu.

Iemesls šādam fenomenam joprojām nav īsti skaidrs, tiesa, ir zināms, ka problēma meklējama smadzenēs, kur norisinās kaut kāda veida “nesaprašanās” starp neironiem. Aptuveni trešdaļā gadījumu atbildīgas varētu dažu gēnu mutācijas, kā rezultātā instrukcijas no vienas smadzeņu puslodes nejauši tiek pārvērstas par uzdevumiem abām ķermeņa pusēm.

Vēl citus pavedienus varētu meklēt arī citos pacientu simptomos un uzvedībā. Piemēram, pacienti, kuriem ir cerebrālā trieka, arī izrāda zināma veida spoguļkustības. Pārkinsona slimība arī ir viens no stāvokļiem, kuriem līdzi nāk šī tā saucamā sinkinēzijas forma.

Komunikācijas trūkums starp smadzeņu puslodēm arī var beigties ar šāda veida uzvedību. Savukārt Kalmana sindromam – stāvoklim, kuru izraisa noteiktu hormonu trūkums – bieži raksturīgs ožas zudums, aizkavēta pubertātes iestāšanās, kā arī dažreiz – spoguļkustības.

Šajā pētījumā aprakstītā pacienta gadījumā ir jāņem vērā arī nelielas fiziskas nepilnības, tomēr kopumā pacients bija pilnīgi vesels. Par spīti sliktajai izglītības kvalitātei, meitenes runas prasmes un citas neiroloģiskās pazīmes bija atbilstīgas viņas vecumam. Tomēr, kā redzams video, skaitot līdz pieci ar kreisās rokas palīdzību, labās rokas pirksti arī nespēj stāvēt mierā.

VIDEO: MEITENE AR SPOGUĻKUSTĪBĀM

Arī magnētiskās rezonanses procedūrā neatklājās nekādi pārsteigumi, tāpēc ārsti meitenei vairs nekādi nespēja palīdzēt.

Ņemot vērā, ka spoguļkustības ir ļoti reta parādība un Tērnera sindroms skar tikai vienu no 2000 sievietēm, ir ļoti grūti pateikt, vai šī ir tikai sakritība, vai arī starp abiem sindromiem pastāv kāda saikne.

Jaunajai sievietei tagad ir 19 gadi, un par spīti neparastajam stāvoklim viņai klājas diezgan labi.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu