NYT: Tramps pirms prezidentūras beigām gribējis dot triecienu Irānas kodolobjektam (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps divus mēnešus pirms amata pamešanas vaicājis saviem vecākajiem padomniekiem par iespējām dot triecienu Irānas kodolobjektam, pirmdien ziņoja laikraksts "New York Times".

Ceturtdien Baltā nama ovālajā kabinetā sanāksmē, kurā piedalījušies vairāki augstākie padomnieki, arī viceprezidents Maiks Penss, valsts sekretārs Maiks Pompeo un apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšnieks Marks Milijs, Tramps vaicājis, "vai viņam tuvāko nedēļu laikā ir iespējas vērsties pret Irānas lielāko kodolobjektu", vēstīja laikraksts.

Augstākās amatpersonas "atrunājušas prezidentu no tālākas virzības attiecībā uz militāru triecienu",

brīdinot, ka šāds trieciens viņa prezidentūras pēdējās nedēļās izvērsīsies plašākā konfliktā.

Tramps jautājumu uzdevis pēc Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojuma, ka Irāna turpina palielināt urāna krājumus.

Trieciena mērķis varētu būt Natanza, kur "urāna krājumi šobrīd ir 12 reizes lielāki, nekā tas atļauts atbilstoši kodolvienošanās nosacījumiem, ko Tramps pameta 2018.gadā" - trīs gadus pēc tam, kad tā centienos ierobežot Irānas kodolprogrammu bija parakstīta.

Eiropas partneri centušies vienošanos saglabāt un cer uz diplomātiskās pieejas atjaunošanu līdz ar demokrāta Džo Baidena uzvaru 3.novembra ASV prezidenta vēlēšanās.

Trampa administrācija solījusi izstrādāt soda pasākumus, kas, kā norāda kritiķi, varētu būt mēģinājums uzbūvēt "sankciju mūri", ko Baidenam pēc stāšanās amatā būs grūti nojaukt.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu