Kritiku izpelnās Trampa ideja par paātrinātu ASV spēku izvešanu no Afganistānas un Irākas (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels pirmdien brīdināja prezidentu Donaldu Trampu neveikt paātrinātu karaspēka izvešanu no Afganistānas un Irākas, sakot, ka tādējādi ekstrēmistiem tiktu sniegta "liela propagandas uzvara".

Izsakoties par mediju ziņām, ka Tramps tuvāko dienu laikā grasās paziņot par krasu amerikāņu kontingenta samazināšanu abās valstīs, Senāta republikāņu līderis sacīja, ka ASV, šādi rīkojoties, pamestu partnerus.

Šāds solis radītu iespēju, ka kontroli Afganistānā pārņem talibi, bet "Islāma valsts" un "Al Qaeda" atjauno spēkus.

"Sekas priekšlaicīgai ASV aiziešanai varētu būt pat smagākas nekā prezidenta Obamas aiziešanai no Irākas 2011.gadā, kas sekmēja "Islāma valsts" nostiprināšanos un jaunu globālā terorisma raundu," runājot Senātā, sacīja Makonels.

"Tas būtu kas līdzīgs Amerikas pazemojošajai aiziešanai no Saigonas 1975.gadā."

Pentagons esot saņēmis direktīvu gatavoties līdz 20.janvārim, kad Tramps pametīs Balto namu, atvilkt no Afganistānas vēl 2000 ASV karavīru, bet no Irākas - vēl 500, ziņoja medij.

Ja tas notiktu, katrā no šīm valstīm paliktu 2500 karavīru, un tas ir mazāk, nekā atbilstoši ASV bruņoto spēku amatpersonu aplēsēm ir nepieciešams, lai nodrošinātu stabilitāti.

Vēl pirms atlaišanas 9.novembrī no ASV aizsardzības ministra amata Marks Espers uzstāja, ka Afganistānā ir jāpatur 4500 ASV karavīru, līdz talibi būs samazinājuši uzbrukumus valdības spēkiem, tādējādi apliecinot uzticību idejai par miera sarunām.

Aizsardzības ministrs signalizē par karaspēka izvešanu no Afganistānas

ASV aizsardzības ministra amatā ieceltais Kristofers Millers sestdien signalizēja, ka varētu paātrināt amerikāņu karavīru izvešanu no Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem, norādot, ka "ir laiks nākt mājās".

"Visiem kariem ir jābeidzas," savā pirmajā vēstījumā bruņotajiem spēkiem norādīja Millers, kuru ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien iecēla aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja amatā.

19 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV ir apņēmības pilnas sakaut starptautisko teroristu organizāciju tīklu "Al Qaeda", un tās ir uz šī grupējuma "sakāves sliekšņa".

"Daudzi ir noguruši no kara, un es esmu viens no viņiem," sestdien Aizsardzības ministrijas tīmekļa vietnē publicētajā vēstījumā norādīja Millers. "Tomēr šī ir kritiska fāze, kurā mēs savos centienos pārejam no vadības lomas uz atbalsta lomu."

"Karu izbeigšanai ir nepieciešami kompromisi un partnerība. Mēs esam atbildējuši izaicinājumam, mēs esam tam devuši visu. Tagad ir laiks nākt mājās."

Millers konkrētas valstis neminēja, tomēr atsauce uz "Al Qaeda", pēc visa spriežot, ir norāde uz Irāku un Afganistānu, kur ASV karaspēks iebruka pēc 11.septembra teroraktiem.

3.novembra vēlēšanās demokrātam Džo Baidenam zaudējušais Tramps iestājies par ASV karavīru izvešanas no Afganistānas un Irākas jau visu savas prezidentūras laiku.

Ja Tramps pie šīs ieceres pieturas, tā viņam jāīsteno nākamo 67 dienu laikā, pirms prezidenta amatā stājas Baidens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu