Kas ir "Balmorālas tests"? Vai karalienes radīts sociālais mīnu lauks viesiem? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Populārā seriāla "The Crown" ceturtajā sezonā premjerministre Margarēta Tečere, viesojoties Lielbritānijas karalienes lauku rezidencē, Skotijā, Balmorālas pilī, piedzīvo t.s. "Balmorālas testu", ko pēcāk nosauc par " karalienes šķīstītavu". Kas tas īsti ir un, vai patiesi šāds "tests" pastāv?

Plašo Skotijas ainavu ieskauto Balmorālas pili 1848. gadā iegādājās Lielbritānijas karaliene Viktorija.

Šī vieta ir īpaši mīļa karalienei Elizabetei II un princim Filipam, jo te ir pagājušas laimīgākās vasaras, kad viņu bērni vēl bija mazi. Pāris aizvien izvēlas savu atpūtu pavadīt šeit, tāpēc nereti ciemos tiek lūgti arī viesi...

Foto: AP/Scanpix

Ja jums izdodas saņemt ielūgumu uz Balmorālas karalisko rezidenci,

prieka vietā laiks ir arī sākt satraukties, jo noteikti jūs tiksiet pakļauti Balmorālas testam, ko gadu laikā radījuši paši Vindzori. 

Kā apgalvo karaliskais biogrāfs Omids Skobi, "viņi to ģimenē sauc par karalienes Balmorālas testu, bet es to vairāk sauktu par karalisko iniciāciju".

"No visiem pietiekami priviliģētajiem, kas vasarā tiek uzaicināti uz Balmorālas pili, visi to neatceras kā baudpilnu atpūtu," turpina eksperts. "Ja lēdija Diāna Spensere ar ievērojamu aristokrātisko izcelsmi un audzināšanu to lieliski izturēja, tad

Čerija Blēra (bijušās Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra sieva) un mūsu pašreizējais premjerministrs Boriss Džonsons to nav izturējuši godam."

Velsas princis un lēdija Diāna Spensere Baltimorā.
Velsas princis un lēdija Diāna Spensere Baltimorā. Foto: AFP/EPA/Reuters/Scanpix

Nedēļas nogale Balmorālā tiek savā valoda uzskatīta par "sociālo mīnu lauku".

"Tos, kuri veiksmīgi pārvietojas sociālajā mīnu laukā, kas tautā tiek dēvēts par Balmorālas testu, galu galā pieņem karaliskā ģimene. Tie, kuriem neizdodas, pazūd no karaliskā labvēlības tikpat ātri, cik atnāca," stāsta karalisko lietu eksperts Omids.

Paredzams, ka katrs Lielbritānijas premjerministrs, tostarp Margareta Tečere, viesojās Balmorālā. Runā, ka Tečere to saukusi par "šķīstītavu", norāda karalienes biogrāfs Bens Pimlots, ziņo "The Guardian".

"Sagatavojieties pilnveidot savu karaliskās uzvedības etiķeti. Pārdomā sarunu tematus. Pārskati garderobi vai tā ir piemērota visiem plānotajiem pasākumiem: pēcpusdienas tējai, izsmalcinātām vakariņām un pat medībām, izjādei vai pārgājienam pa Skotijas skaistajām kalnu alejām. Atšķirībā no Bekingemas pils vai Vindzoras pils apmeklējuma, šī ir karalienes privātā rezidence. Atrodoties šeit, jūs ienākat viņas telpā, un viss, ko viņa dara, notiek arī ar jums." 

Foto: SIPA/Scanpix

Pēc Pimlota teiktā, ir zināms, ka viesu satraukums iet tik tālu, ka

iepērk jaunas, skaistas pidžamas, apakšveļu un savus tualetes piederumus, lai, tad, ka "kalpone" izpako viņu mantas un izliek tās pa vietām līdz karalienei nenonākt neviens slikts vārds. 

"Bet, neskatoties uz visām runām, karaliene pati šajā vietā ir parasti visatbrīvotākā un gandrīz vienmēr mierīgā noskaņojumā.

Un Viņas Majestāte vienmēr darīs visu iespējamo, lai katrs viesis justos gaidīts un justos kā mājās.

Jūs tiksiet iekļauts ģimenes bārbekjū, un, ja paveiksies, varēsit paspēlēties ar karalienes korgijiem," uzsver Pimlots.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu