Leonardo da Vinči zīmējumos atklāta vesela baktēriju un sēņu pasaule (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pinar et al.

Leonardo da Vinči ir slavens ar saviem izsmalcinātajiem un niansēm bagātajiem mākslas darbiem, kā arī sarežģītiem tehnoloģiskiem izgudrojumiem. Kad liekas, ka da Vinči darbi mūs vairs ne ar ko nevar pārsteigt, zinātnieki jaunā pētījumā atklājuši, ka mākslinieka darbos mīt vesela sīku radību pasaule.

Pētnieki saka, ka šis atklājums varētu palīdzēt izveidot mākslinieka darbu mikrobioma katalogu. Katrā zīmējumā ir atšķirīga mikrobu pasaule atkarībā no tā, kur un kādos apstākļos zīmējums gadsimtu laikā ir glabājies. Zinātnieki arī noskaidroja, ka da Vinči zīmējumos atrodamie mikrobi ir ievērojami citādi, nekā tika gaidīts. Tur ir daudz baktēriju un cilvēka DNS, kas tur, visticamāk, nonākuši, darbiem nonākot restauratoru un citu cilvēku rokās.

Zīmējumos tika atrasti arī mikrobi, kas laika gaitā degradē papīru, tāpēc arī bija vajadzīgi restauratori. Šis pētījums parāda, kā mikrobi mums var pavēstīt atsevišķu mākslas darbu vēsturi un identificēt viltojumus.

Pārsteidzošo baktēriju, sēņu un cilvēka DNS bagātību zinātnieki atklāja septiņos mākslinieka zīmējumos. Lielākā daļa no materiāla, visticamāk, uz papīra nonāca pēc mākslinieka nāves pirms 501. gada. Tomēr bioloģiskais materiāls mums var daudz ko pavēstīt.

Lielākais pārsteigums bija lielā baktēriju koncentrācija zīmējumos, salīdzinot ar sēnēm. Iepriekšējos pētījumos parādīts, ka sēnes mēdz dominēt uz papīra objektiem, tiesa, šajā gadījumā sēnes ir mazākumā.

“Kopumā uz zīmējumiem pēdas atstājuši insekti, restauratori un ģeogrāfiskais novietojums. Tomēr ir grūti pateikt, vai kaut kas no šā materiāla ir cēlies da Vinči laikā,” paziņojumā rakstīja pētnieki.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Microbiology”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu