Decembra sākumā uz Zemes atgriezīsies zonde ar vērtīgu kravu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

2020. gada decembrī, pēc sešus gadus ilga ceļojuma kosmosā uz Zemes gatavojas atgriezties Japānas Aerokosmisko pētījumu aģentūras kosmosa kuģis “Hayabusa2”. 

Kosmosa kuģis uz Zemes ieradīsies ar vērtīgu kravu – vismaz 100 miligramiem materiāla, kas savākts no asteroīda “Ryugu” virsmas. Kapsula ar kravu tiks nomesta uz Zemes, bet pati zonde turpinās ceļu tālāk izplatījumā. 

Kā vēsta "Science Alert", “Hayabusa2” atgriešanās ir kārtējais nozīmīgais solis kosmosa zinātnē, jo kopumā tā veica aptuveni 5,24 miljardus kilometru garu ceļu. Tās orbīta ir elipsveida un tālākajā punktā sasniedz pat Marsa orbītu. 

Asteroīds "Ryugu"
Asteroīds "Ryugu" Foto: AP/Scanpix

Plānojot zondes misiju, astronomi aprēķināja, kur nākotnē varētu atrasties asteroīds, un zondi novirzīja tā, lai tā kādā brīdī ar to sastaptos. Pēc tam zinātnieku komandai izdevās panākt zondes nosēšanos uz asteroīda - turklāt veselas divas reizes – savākt materiālu un atkal pacelties kosmosā, lai dotos uz Zemi. 

Kosmosa kuģis pašlaik tuvojas Zemei, un plānots, ka kapsula tiks saņemta tuksnesī, Austrālijas dienvidos. Pašlaik tiek veikti kapsulas saņemšanas procedūras mēģinājumi un pārbaudes. 

Relatīvi nelielā krava ir ārkārtīgi svarīga. Tikai vienai zondei iepriekš ir izdevies veiksmīgi atgriezties uz Zemes kopā ar materiālu no asteroīda - Japānas Aerokosmisko pētījumu aģentūras kosmosa kuģim “Hayabusa”, kas uz Zemes materiālu no asteroīda “Itokawa” nogādāja 2010. gadā. Tiesa, tie bija tikai daži mikrogrami materiāla, jo paraugu savākšanas ierīce bija sabojājusies. 

Zonde “Hayabusa2”
Zonde “Hayabusa2” Foto: SIPA/Scanpix

100 miligrami materiāla salīdzinājumā ir paraugu pārpilnība, tāpēc zinātnieki cer, ka viņi varēs veikt ļoti detalizētas pārbaudes. Ņemot vērā, ka asteroīds “Ryugu” ir ļoti primitīvs, ir cerība, ka tā paraugos varētu atrasties pirmatnējie Saules sistēmas materiāli. Zinātnieki cer, ka šie paraugi sniegs vērtīgu ieskatu tajā, kā veidojusies Saules sistēma. 

Kapsula tuksnesī nolaidīsies ar izpletni kaut kur 100 kvadrātkilometru plašā teritorijā. To atrast zinātniekiem palīdzēs radiosignāls, ko nolaižoties raidīs zonde. Pēc tam tā tiks nogādāta laboratorijā ātrajai apskatei, lai noskaidrotu, vai tā nav bojāta, savukārt vēlāk tā tiks nosūtīta uz Japānu. 

Tikmēr “Hayabusa2” ceļojums turpināsies. Tās nākamā pieturvieta būs asteroīds “2001 CC21”, ko tā sasniegs 2026. gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu