Viņķele: apgalvojumi par "mākslīgi uzpūstu" Covid-19 statistiku Daugavpilī ir viltus ziņa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Daugavpils mēra Igora Prelatova ("Mūsu partija") apgalvojums, ka statistika par saslimušajiem ar Covid-19 Daugavpilī tiek "mākslīgi uzpūsta", nav patiess un ir pielīdzināms viltus ziņām, jo saslimušie tiek "pieskaitīti" konkrētai pašvaldībai atbilstoši to deklarētajai dzīvesvietai, uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele. 

Kā ziņots, Daugavpils ir viena no 12 pašvaldībām, kurās, sākot no piektdienas, stāsies spēkā stingrāki ierobežojumi Covid-19 saslimstības pieauguma novēršanai. Pašvaldība šodien atbalstīja priekšlikumu uz laiku samazināt atlaidi pensionāriem pilsētas sabiedriskajā transportā.

Prelatovs pārmeta, ka Veselības ministrija "varēja labāk palīdzēt pirms pāris gadiem, kad slēdza slimnīcas", kā arī apgalvoja, ka esot izpētījis saslimšanas datus pilsētā un secinājis, ka statistika tiek "mākslīgi uzpūsta". "Dienā, kad tika ziņots par 50 saslimušajiem, patiesībā tie bija tikai četri no Daugavpils," apgalvoja Prelatovs.

Viņš ir pārliecināts, ka pilsētas saslimušo skaitā tiek ieskaitīti iedzīvotāji arī no citām pašvaldībām, kuriem tiek veikts Covid-19 tests slimnīcā, un tas uzrāda pozitīvu rezultātu. 

Viņķele noraidīja šādus apgalvojumus un ieteica pašvaldības vadītājam paskatīties pašam uz savu saimniecību. "Tas, ko mēs redzējām ar reģionālo ierobežojumu pirmo cēlienu, tad Daugavpilij visnotaļ labi izdevās šos ierobežojumus ieviest un ievērot. Bet pieradums vai paviršāka attieksme diemžēl ir iestājusies," otrdienas vakarā pēc valdības sēdes attālinātā preses konferencē komentēja ministre. 

"Tieši tas pats būtu sakāms par Rīgu. Kā tad lai Rīga būtu ārpus šiem lielajiem skaitļiem, ja mums apkārt arī ir pašvaldības, piemēram, Mārupe, Salaspils, kas arī ir vairāk infekcijas skartas? Šeit nevajadzētu meklēt vainīgos kaut kur ārpus savām mājām. Covid-19 pacientus pieskaita tai pašvaldībai, kurā cilvēks ir deklarējies.

Šī savā veidā būtu klasificējama kā viltus ziņa, jo tas pieņem, ka kāds apzināti falsificē datus specifiski Daugavpilij," skaidroja ministre. 

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka Prelatova apgalvojums nav patiess. "Tie dati, ko mēs saņemam, - mēs strādājam ar katru konkrētu cilvēku un

katram konkrētam cilvēkam ir adrese, kur viņš dzīvo. Pēc šīs adreses arī veidojas tā statistika - piederība vienai vai otrai administratīvajai teritorijai."

Kā ziņots, pašlaik Daugavpilī attālinātais mācību process pilsētā tiek nodrošināts 19 grupās astoņās pirmsskolas izglītības iestādēs, bet skolās posmā 1.-6.klase attālināti mācās 20 klases desmit skolās, no kurām 19 klasēm SPKC izglītojamos ir noteicis par kontaktpersonām, bet vienā klasē pedagogu trūkuma dēļ mācību procesu nav iespējams organizēt klātienē vai daļēji attālināti. Savukārt individuāli attālināti 1.-6.klasēs mācās 212 skolēni, kurus SPKC ir noteicis par kontaktpersonām, bet pirmsskolā - 68 bērni. Kopumā pašlaik pilsētā slimo 31 skolēns, 23 pedagogi un 13 tehniskie darbinieki. Bērnudārzos slimi ir četri bērni, 22 skolotāji un 19 tehniskie darbinieki.

Lai arī, salīdzinot ar situāciju pirms nedēļas, pilsētā audzis to klašu un skolu skaits, ko Covid-19 ietekmējis,

pilsētas mērs uzskata, ka papildu ierobežojumi domei nav jāievieš.

Jau ziņots, ka Daugavpilī Covid-19 ierobežošanai uz laiku tiks samazināta atlaide pensionāriem braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā, otrdien ārkārtas sēdē lēmuši domes deputāti.

Deputāti pieņēma lēmumu ārkārtas situācijas laikā noteikt braukšanas maksas atvieglojumu pensionāriem sabiedriskajā transportā 50% apmērā, kas nozīmē, ka par braucienu būs jāmaksā 0,25 eiro. Iepriekš pensionāriem atvieglojums bija 100% apmērā un par braukšanu pilsētas autobusos un tramvajos nebija jāmaksā.

Tāpat vēstīts, ka valdība Covid-19 izplatības dēļ lēmusi, ka no 27.novembra stingrāki drošības pasākumi ieviešami 12 pašvaldībās - Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes, Varakļānu, Mārupes, Mālpils, Smiltenes, Garkalnes, Limbažu un Salaspils novadā

Šajos novados 5.-12.klašu skolēni mācīsies attālināti, kā arī nenotiks praktiskās mācības klātienē profesionālajās izglītības iestādēs un augstskolās, ka arī pieaugušajiem dažādos kursos un profesionālās pilnveides kursos. Tiks slēgti muzeji un citas kultūrvietas, atcelti gadatirgi, bet bibliotēkas varēs izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

Tāpat nenotiks amatieru sporta treniņi iekštelpās, nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas.

Pilsētas sabiedriskajā transportā būs jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, bet veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka šajās vietās atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu