Pandēmijā Latvijā pieaug seksuālā vardarbība pret sievietēm no intīmā partnera (8)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

25.novembrī pasaulē atzīmēs Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai.

Latvijā, tāpat kā daudzviet citur, Covid -19 ierobežojumu dēļ nevarēs notikt publiski pasākumi, lai pievērstu uzmanību problēmai, kas visā pasaulē ir samilzusi pandēmijas laikā.

Zināms, ka jau pirms pandēmijas Latvijā katra trešā sieviete visbiežāk no sava intīmā partnera cieta no fiziskas vai seksuālas vardarbības. Līdz ar koronvīrusa uzliesmojumu pasaulē un arī Latvijā ir ievērojami pieaudzis tieši seksuālās vardarbības gadījumu skaits.

Centra MARTA speciālisti vardarbības pret sievietēm pieaugumu skaidro ar to, ka dažādo ierobežojumu dēļ sievietes ilgstoši ir spiestas palikt mājās kopā ar saviem pāridarītājiem. Vardarbības situācijās tieši mājas sievietēm ir visnedrošākā vieta.

Kā liecina Centra MARTA pandēmijas laika pieredze, sievietēm samazinās iespēja sazināties un saņemt palīdzību. Centrā MARTA, individuāli izvērtējot katru gadījumu, tiek meklēts drošākais veids un nodrošināta labākā iespēja saņemt konsultācijas. Zīmīgi, ka daļai sieviešu ir neiespējami pakalpojumu saņemt attālināti, jo, piemēram, mājās viņas tiek kontrolētas vai viņām nav droša piekļuve saziņai ar speciālistiem. Visbiežāk šajā periodā nepieciešamas ir bijušas tieši psihologu un juristu konsultācijas. Kopumā ik dienu Centra MARTA speciālisti vidēji sniedz 8 konsultācijas.

Psiholoģe Līga Sovere: "Klientes arvien biežāk atzīst, ka tikušas piespiestas, viņām ir pieprasīts veikt seksuālas darbības, ka piedzīvojušas seksuālu aizskaršanu partnerattiecībās un izvarošanu.

Klientes dažkārt pat neapzinās, ka tā ir vardarbība, jo varmākam taču esot tiesības. Arvien biežāk manas klientes šobrīd runā par seksuālās izmantošanas pieredzi bērnībā un pusaudžu gados."

ANO izsludināto 16 dienu vardarbības pret sievieti novēršanas ietvaros Centrs MARTA kopā ar LR Labklājības ministriju no 26.novembra līdz 9.decembrim rīko tiešsaistes seminārus "Seksuālā vardarbība pret pieaugušo ģimenē. Starpinstitucionālā sadarbība un atbalsta iespējas", lai stiprinātu speciālistu prasmes vardarbības atpazīšanā un atbalsta sniegšanā īpaši no seksuālas vardarbības cietušām pilngadīgām personām, kā arī veicinātu vardarbības gadījumu risināšanā iesaistīto institūciju sadarbību.

Semināri risināsies 26.novembrī Kurzemē, 27.novembrī Latgalē, 3.decembrī Zemgalē, 4.decembrī Vidzemē, 9.decembrī Rīgā.

Reģistrācija tiešsaistes semināram "Seksuālā vardarbība pret pieaugušo ģimenē. Starpinstitucionālā sadarbība un atbalsta iespējas"

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu