Francija sāk iekasēt digitālo nodokli, spītējot Vašingtonas iebildumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francija sākusi ASV tehnoloģiju milžiem pieprasīt digitālā nodokļa maksājumus, spītējot Vašingtonas draudiem atriebties, apliekot Francijas preces ar jauniem tarifiem, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Francijas Finanšu ministrija trešdien norādīja, ka digitālo tehnoloģiju kompānijām būs jāmaksā nodoklis no 2020.gadā gūtajiem ieņēmumiem.

"Esam apziņojuši uzņēmumus, uz kuriem šis nodoklis attiecas," sacīja ministrijas amatpersona, uzskaitot ASV kompānijas "Amazon", "Facebook" un "Apple". ASV apgalvo, ka nodoklis netaisnīgi vēršas pret ASV uzņēmumiem.

Kas ir digitālais nodoklis?

Digitālais nodoklis ir apgrozījuma nodoklis, ko maksā uzņēmumi par digitāliem pakalpojumiem, nevis privātpersonas.  

Pēdējos gados reklāmas tirgus no tradicionālajiem medijiem pārsviedies uz sociālajiem tīkliem. Lielie sociālo tīklu uzņēmumi, kuri visi dibināti ASV, piesaista lielu reklāmas naudu no valstīm, kur nodokļos samaksā nesalīdzināmi maz vai vispār neko. Digitālā nodokļa ieviešana būtu veids, kā Eiropas un citu reģionu valstīm ieturēt daļu no vērienīgajiem ieņēmumiem, ko ASV milži nopelna uz ārvalstu reklāmas tirgu rēķina.

Francijas digitālā nodokļa apmērs ir 3%, un tas attiecas uz ieņēmumiem no tiešsaistes reklāmām un e-komercijas, ko gūst lielās tehnoloģiju kompānijas. Nodoklis attiecas uz kompānijām, kuru globālais gada apgrozījums pārsniedz 750 miljonus eiro, bet gada ieņēmumi Francijā pārsniedz 25 miljonus eiro.

Šī gada janvārī Francija uz laiku apturēja nodokļa ieviešanu, taču tagad, neskatoties uz Vašingtonas iebildumiem, nolēmusi to tomēr piemērot.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sarunas par starptautisku digitālo nodokli ir iestrēgušas. Francija uzstāj, ka šāds nodoklis jāievieš, savukārt ASV ir apturējusi sarunas ar citām organizācijas dalībvalstīm.

Ja Francija sāks piemērot digitālo nodokli, gaidāms, ka ASV uzliks 25% tarifus tādām franču precēm kā rokassomiņas un kosmētika.

Lielbritānija plāno no aprīļa ieviest 2% digitālo nodokli. Eiropas Savienība (ES) draudējusi ieviest savu tehnoloģiju nodokli, ja OECD sarunas būs neauglīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu