Miljardi ap Krievijas neoficiālo pirmo lēdiju Alīnu Kabajevu (33)

Izmeklē "The Insider"
Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Bijusī mākslas vingrotāja un olimpiskā čempione Alīna Kabajeva, kas nereti tiek dēvēta par prezidenta Vladimira Putina mīļāko un neoficiālo Krievijas pirmo lēdiju, šobrīd pilda mediju uzņēmuma “Nacionaļnaja media grupa” direktoru padomes priekšsēdētājas pienākumus un ir viena no vislabāk atalgotajām amatpersonām Krievijā. 

Miljardos rubļu mērāmus ienākumus Kabajeva un viņas ģimene ieguvusi dažādos citos projektos, kas saistīti ar Putinam pietuvinātiem uzņēmējiem, secināts pētnieciskās žurnālistikas projekta “The Insider” veiktajā izmeklēšanā. 

Iepriekš, kad Kabajeva bija Valsts domes deputāte, viņas oficiālie ienākumi bija desmitiem reižu mazāki nekā tagad. 

2001.gadā vingrotāju Alīnu Kabajevu pieķēra dopinga lietošanā. Lai arī pati sportiste aizliegto preparātu lietošanu noliedza, viņai tika piespriesta diskvalifikācija uz vienu gadu. Par dopinga lietošanu Kabajevai arī tikai atņemts pasaules čempiones tituls. 

Tomēr nevar apgalvot, ka 2001.gads Kabajevai bija pilnībā neveiksmīgs. 2001.gada 1.decembrī tobrīd 18 gadus vecās sportistes vārds pirmo reizi tika pieminēts Kremļa oficiālajā vietnē - Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklēja sporta pasākumu, kurā tapa Kabajevas un Putina pirmā kopīgā fotogrāfija. 

Neilgi pēc tam Kabajava kļuva par valdošās partijas “Vienotā Krievija” biedri, bet sešus gadus vēlāk viņa no šīs partijas tika ievēlēta Krievijas Valsts domē. 

Laikā, kad viņa bija deputāte, Kabajevas ienākumi bija aptuveni desmit miljoni rubļu (111 500 eiro) gadā. 

2014.gadā Kabajeva Valsts domi pameta, kļūstot par uzņēmuma “Nacionaļnaja media grupa” (NMG) direktoru padomes vadītāju. Uzņēmuma NMG akcionārs ir oligarhs Jurijs Kovaļčuks - bijušais Putina partneris kooperatīvā “Ozero”.

Oligarhs Kovaļčuks 

Žurnālistiem līdz šim izdevies noskaidrot, ka Kabajevai un viņas ģimenei pieder nekustamais īpašums 1,25 miljardu rubļu (13,8 miljonu eiro) vērtībā. 

Par Kabajevas ienākumiem NMG līdz šim nekādas informācijas nebija, jo uzņēmums nepublisko tā vadības atalgojuma apmērus. 

Tomēr saskaņā ar Federālā nodokļu dienesta datu bāzē pieejamo informāciju

Kabjaevas oficiālais atalgojums par darbu NMG 2018.gadā bija 785,4 miljoni rubļu (8,7 miljoni eiro). 

Nesot gan zināms, kādu atalgojumu Kabajeva uzņēmumā saņēmusi citos gados. 

“The Insider” uzsver, ka Kabajevas atalgojums 2018.gadā bijis krietni lielāks par, piemēram, Krievijas valsts naftas kompānijas “Rosneft” direktoru padomes vadītāja vai valsts gāzes koncerna “Gazprom” valdes locekļu algām. 

NMG pieder kapitāldaļas medijos “REN-TV”, “Pervij kanal", STS, “Pjatij Kanal”, “Izvestija” un “Sport-Ekpress”. Šie mediji saņem arī subsīdijas no Krievijas budžeta. 

Kovaļčuks ir arī Krievijas bankas “Rossija” lielākais akcionārs. Banka Kovaļčuka īpašumā nonāca, tikai pateicoties Kovaļčuka saistībai ar Putinu. 

Tāpat Kovaļčukam pieder arī uzņēmums “Nacionaļnij reklamnij aļians”, kas faktiski kontrolē televīzijas reklāmas tirgu Krievijā. 

Protams, Kabajevas un Putina attiecības nav oficiālas, tomēr nav noliedzams, ka bijusī vingrotāja un viņas ģimene saņem milzu summas no dažādiem veiksmīgiem cilvēkiem, kas cieši saistīti ar prezidentu Putinu.

Mammas automašīna, māsas sporta centrs, vecmāmiņas zeme

Kabajevas māte Ļubova Kabajeva vada sporta un veselības centru “Kuncevo”, kas pieder uzņēmumam “Rezerv-M”, kuru kontrolē Alīnas Kabajevas māsa Leisana Kabajeva. 

“Kuncevo” saņem naudu arī no valsts uzņēmumiem, tostarp iznomājot tiem telpas. 

"The Insider” uzsver, ka interesanta informācija atklājusies saistībā ar Ļubovas Kabajevas automašīnu “Range Rover”. Tā Krievijas autoinspekcijā reģistrēta, izmantojot telefona numuru, kas lietots arī  Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova automašīnas “Mercedes-Benz” reģistrēšanā. 

Šis telefona numurs pieder Annai Kvaracheli - viņa ir palīdze automašīnu tirdzniecības uzņēmuma “Avilon” līdzīpašniekam Kamo Avagumjanam. Tas nozīmē, ka bijušās vingrotājas māte un prezidenta preses sekretārs izmanto viena un tā paša automašīnu tirgotāja pakalpojumus.

Alīnai Kabajevai ir arī labdarības fonds, kas sniedz palīdzību maznodrošinātām ģimenēm. Šis fonds saņem finansējumu arī no Alīnas māsai piederošā un mātes vadītā sporta centra. 

Uzņēmums “Rezerv-M”, kam pieder sporta centrs, Kabajevas māsas īpašumā nonāca 2010.gadā. Iepriekš tas piederēja uzņēmumam, kas saistīts ar Krievijas rūpniecības ministra Denisa Manturova un valsts uzņēmuma “Rosteh” vadītāja Sergeja Čemizova ģimenēm.

“Rezerv-M” gan nav vienīgais īpašums, kuru Kabajevas ģimene saņēmusi no Putinam pietuvinātās Krievijas elites. 

Kabajevas māsa dzīvo dzīvoklī, ko viņa saņēmusi no Grigroja Bajevska, - viņš ir Putina drauga un oligarha Arkādija Rotenberga padotais. 

Tikmēr Kabajevas 85 gadus vecā vecmāmiņa no Bajevska esot saņēmusi zemesgabalu un māju Maskavas apgabalā. 

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu