Ķīnas zemūdene sasniedz planētas dziļāko vietu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Ķīnas valsts ziņu aģentūra “China Daily” paziņojusi, ka Ķīnas zemūdene sasniegusi planētas dziļāko punktu, proti, tā nolaidusies 10 909 metru dziļumā Marianas dziļvagā.

Mēnešiem ilgās ekspedīcijas laikā zemūdene 13 reizes nira Marianas dziļvagā, kurā atrodas arī dziļākais planētas punkts. Astoņos mēģinājumos cilvēku vadītā zemūdene pārsniedza 10 kilometru lielu dziļumu.

Tiesa, rekords joprojām pieder Viktoram Veskovo, kurš 2019. gadā sasniedza 10 934 metru dziļumu. Ķīnieši tagad ir pārspējuši režisora Džeimsa Kamerona sniegumu, kurš 2012. gadā vienatnē nolaidās 10 908 metru dziļumā, tomēr vēl nedaudz atpaliek no zviedru, itāļu un amerikāņu zemūdenes, kura 1960. gadā nolaidās 10 912 metru dziļumā.

VIDEO: ĶĪNAS ZEMŪDENE ATGRIEŽAS UZ KUĢA

Ziņu aģentūra arī raksta, ka zemūdene un tās piloti laiku starp niršanām pavadīja uz kuģa, kur stājās pretī tādām grūtībām kā taifūni, lietus un augstas gaisa temperatūras.

Marianas dziļvagas dibena sasniegšana Ķīnai ir lepošanās vērts sasniegums, jo tā jau vairāk nekā desmit gadu ir atvēlējusi resursus okeāna dzīļu izpētei.

Marianas dziļvagas dibenā pētnieki savāca iežu un bioloģiskos paraugus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu