Zinātnieki: dažas Covid-19 vakcīnas var palielināt HIV infekcijas risku (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Dažas no Covid-19 vakcīnām, kas tagad tiek pilnveidotas, varētu palielināt HIV infekcijas risku, rakstīts prestižajā zinātniskajā žurnālā “The Lancet”.

Pētnieki atgādina par zinātnieku mēģinājumiem pirms vairāk nekā desmit gadiem radīt vakcīnu pret HIV. Rezultātā daudzsološs vakcīnas variants dažiem cilvēkiem palielināja inficēšanās iespējas risku.

Vakcīnā tika izmantots modificēts vīruss – adenovīruss 5 (Ad5) – kas organismā nogādāja daļu no HIV ģenētiskā materiāla.

Tieši kā vakcīna palielina risku inficēties ar HIV, nav zināms, tomēr Nacionālā Veselības institūta rīkotajā konferencē tika paziņots, ka labāk izvairīties no Ad5 izmantošanas HIV vakcīnās.

Arī dažās Covid-19 vakcīnās tiek izmantots Ad5. Zinātniskajā žurnālā “Science” identificētas četras tādas vakcīnas, kas pašlaik iziet klīniskos izmēģinājumus dažādās valstīs, tostarp arī ASV un Krievijā.

Pētnieki uzsver, ka ir jāsaprot, kādu lomu Ad5 varētu spēlēt HIV infekcijas riska pieaugumā atsevišķās populācijas daļās. Tikai pēc tam var pievērsties tālākai vakcīnas pilnveidošanai.

Daudzās vakcīnās tiek izmantoti modificēti vīrusi, lai tie cilvēka organismā nogādātu ģenētisko materiālu. Šim uzdevumam nereti tiek izmantoti modificēti adenovīrusi. Parasti šie vīrusi ir nekaitīgi un var cilvēkam izraisīt vieglu saaukstēšanos.

Dažās Covid-19 vakcīnās arī tiek izmantots adenovīruss, to skaitā vakcīnās, ko izstrādā “Johnson & Johnson” un “AstraZeneca”. Tiesa, nav nekādu pierādījumu, ka šie adenovīrusi var palielināt HIV infekcijas risku.

Pētījuma autori saka, ka publiski par to sāka runāt pirms vakcīnas tiek ieviestas populācijās, kas ir uzņēmīgākas pret HIV.

“Es tiešām nezinu, kāpēc lai es izvēlētos Ad5 vakcīnu, ja ir pieejamas tik daudzas alternatīvas,” teica viens no pētījuma autoriem Lorenss Korijs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu