"Man nospļauties par Putina draudiem." Navaļnijam Krievijā draud izmeklēšana par ekstrēmismu (5)

TVNET/Doždj
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, kurš pēc saindēšanas ar nervu indi "Novičok" ārstējas Vācijā, atgriežoties dzimtenē draud kriminālapsūdzības par ekstrēmismu. Navaļnijs paziņojis, ka tas viņu nebaidot, vēsta raidorganizācija "Doždj".

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins "tik ļoti negrib", lai Navaļnijs atgriežas krievijā, ka "izlēmis ierosināt krimināllietu par ekstrēmismu". 

Apsūdzības ekstrēmismā saistītas ar interviju, ko Navaļnijs aprīļa beigās sniedza raidorganizācijai "Eho Moskvi". Laikā, kad Krievijā plosījās Covid-19 pirmais vilnis, Navaļnijs iestājās par pabalstu izmaksāšanu visiem iedzīvotājiem. Opozicionārs izteicās, ka Putina valdība "grib atstāt badā 60 miljonus cilvēku - tādu varu vajag nekavējoties gāzt, pilnīgi iespējams, ka pat vardarbīgā veidā". 

Atsaucoties uz informācijas avotu tiesībsargājošajās iestādēs, aģentūra TASS ziņo, ka Maskavā pret Navaļniju saistībā ar šiem izteicieniem ierosināta izmeklēšana par ekstrēmismu.

"Dārgais Vladimirs Putin, kuram šo ierakstu atnesīs izdrukātu uz papīrīša: man nospļauties par jūsu draudiem. Man nospļauties uz jūsu izmeklētājiem un tiesām, kurus jūs sen esat pārvērtis par saviem bezkaunīgajiem pakalpiņiem, kas stāv sardzē pie jūsu naudas lādēm," sociālajā tīklā "Instagram" raksta Navaļnijs.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, taču joprojām Vācijā turpina fizioterapiju.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) atteicies ierosināt krimināllietu par  Navaļnija saindēšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu