VARAM: Kriminālprocesa izbeigšanai Ušakova lietā nav ietekmes uz ministrijas pozīciju tiesvedībā par Rīgas mēra atstādināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumam izbeigt kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" nebūs nekādas ietekmes uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pozīciju tiesvedībā par Nila Ušakova (S) atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ministrija norāda, ka šī gada pavasarī Administratīvā rajona tiesa konstatējusi, ka Ušakova atstādināšana no mēra amata pienākumu pildīšanas bija nepieciešama, samērīga un atbilstoša konstatētajiem pārkāpumiem.

Tiesa trīs tiesnešu sastāvā konstatēja, ka Ušakovs ar vienpersoniskiem lēmumiem, pārkāpjot savas pilnvaras, ir izšķērdējis rīdzinieku naudu vismaz 70 miljonu apmērā, tīši maldinājis deputātus par domes budžeta līdzekļu izlietojumu, nav īstenojis pietiekamu uzraudzību pār "Rīgas satiksme", pieļaujot postošo korupcijas skandālu un klaji ignorējot rīdzinieku intereses, uzsver VARAM.

Ministrija norāda, ka tiesa atzinusi par pareizu VARAM rīkojumā secināto, ka veids, kādā tika veikti ieguldījumi "Rīgas satiksmē", ir prettiesisks. Tiesa ņēma vērā, ka tā rezultātā 2017.gadā radās normatīvajiem aktiem neatbilstošs pašvaldības mantas samazinājums 18 432 000 eiro apmērā. Līdz ar to tiesa šo pārkāpumu uzskatīja par tik būtisku, ka tas pats par sevi jau ir pietiekams pamats pieteicēja atstādināšanai no amata pienākumu pildīšanas.

VARAM norāda, ka KNAB bija uzsācis kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas, kas paredz kriminālatbildību par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. 

Iespējams, KNAB nav saskatījis konkrētajā nodarījumā smagas sekas, par ko ir paredzētā kriminālatbildība, bet atbilstoši Civillikumam un labas pārvaldības principiem Ušakova darbībās joprojām saskatāmi pārkāpumi un pēc tam, kad būs stājies spēkā spriedums par Nila Ušakova atstādināšanu, Rīgas dome varēs celt prasību tiesā pret Ušakovu par radīto zaudējumu atlīdzināšanu, uzskata VARAM.

Ministrija arī norāda, ka Rīgas domei bija tiesības 10 dienu laikā no KNAB lēmuma pieņemšanas pārsūdzēt minēto lēmumu uzraugošajam prokuroram. Savukārt VARAM nebija nekāds procesuālais statuss minētajā lietā un ministrijai nebija tiesības pārsūdzēt minēto lēmumu par procesa izbeigšanu.

Kā ziņots, KNAB oktobrī izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme", aģentūrai LETA apstiprināja KNAB.

Krimināllietas izmeklēšanas laikā KNAB iepazinās gan ar iestādes rīcībā esošiem, gan ar papildus iegūtiem dokumentiem, kā arī atzinuma sniegšanai piesaistīja neatkarīgu grāmatvedības ekspertu.

KNAB izmeklēšanas laikā konstatēja, ka pašvaldības norādītais maksājuma mērķis - ieguldījumi pašu kapitālā - nav bijis korekts. Tomēr šīs neprecizitātes dēļ pārskaitījums neietekmēja Rīgas domes budžetu, jo finanšu līdzekļi pārskaitīti "Rīgas satiksmes" zaudējumu segšanai, kas radušies sakarā ar braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu, norādīja birojā.

Tādējādi KNAB nekonstatēja Krimināllikumā noteikto noziedzīga nodarījuma sastāvu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību, ja ar to izraisītas smagas sekas, un pieņēma lēmumu par krimināllietas izbeigšanu.

Vienlaikus KNAB apliecināja, ka Ušakovs kriminālprocesā nebija iesaistīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu