Eiropas valstis pauž bažas par Irānas plāniem Natanzas kodolobjektā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irānas plāni ierīkot modernas centrifūgas Natanzas kodolobjektā rada nopietnas bažas, pirmdien paziņojusi Francija, Vācija un Lielbritānija.

Trīs valstu valdības paziņoja, ka šie Irānas plāni ir pretrunā līgumam, ko Irāna 2015.gadā noslēdza ar pasaules lielvarām.

Vienošanās, ko 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju, mērķis bija garantēt, ka Irānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

2018.gadā ASV no vienošanās izstājās un atjaunoja sankcijas pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Francija, Vācija un Lielbritānija norādīja, ka šī kodolvienošanās, kas cita starp aizliedz Irānai izmantot modernas centrifūgas urāna bagātināšanai, ir labākais un pašreiz vienīgais veids, kā novērot un ierobežot Irānas kodolprogrammu.

ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūra (IAEA) pagājušajā mēnesī ziņoja, ka Natanzas kodolobjektā pazemes daļā ierīkotas un sāktas darbināt modernas centrifūgas.

"Irānas nesenais paziņojums IAEA, ka tā gatavojas ierīkot vēl papildu trīs kaskādes ar modernajām centrifūgām" Natanzas kodolobjektā, ir pretrunā kodolvienošanās nosacījumiem un rada nopietnas bažas, paziņoja Francija, Vācija un Lielbritānija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu