Vai šampanietis sader ar rasolu un siļķi "kažokā"?

Dzirkstošo vīnu saderība ar tradiconāliem svētku ēdieniem
Jolanta Roze
, Redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Svētku galds nav iedomājams bez elegantām glāzēm, kurās rotaļīgi atmirdz šampanieša, kavas vai proseko burbulīši. Daudzi joprojām dzirkstošajiem vīniem atvēl tikai aperitīva lomu, bet velti, jo patiesībā, pateicoties savam dzirkstošajam raksturam un daudzveidīgajai garšu buķetei, tie var būt lieliski sabiedrotie pat tādām svētku mielasta "leģendām" kā rasols, cepetis vai siļķe "kažokā". Protams, ja vien ēdienam prasmīgi tiek piemeklēts īstais "burbuļdzēriens".

Burbulīši komplektā ar sabalansētu skābuma līmeni ir panākumu atslēga, kā dēļ dzirkstošos vīnus varam dēvēt par “universāliem kareivjiem”. Protams, pie tādiem svētku galda “smagsvariem” kā pīles cepetis labāk izvēlēties piesātinātu sarkanvīnu, bet ļoti daudziem citiem iecienītiem ēdieniem – no uzkodām un salātiem līdz pat desertam – pārī var piemeklēt piemērotu dzirkstošo kompanjonu.

Atklāsim pārbaudītas dzirkstošo vīnu un populāru ēdienu kombinācijas, lai jūs svētkos varētu izmēģināt ko jaunu, neatsakoties no ģimenes tradīcijām.

Uzkodas

Viena no populārākajām uzkodu kombinācijām, kas nāk prātā, iedomājoties izsmalcinātu Jaunā gada mielastu, ir ikri un šampanietis. Bet tas nebūt nenozīmē, ka šampanietis ir vienīgais un labākais iespējamais ikru pārinieks: pamēģiniet melnos ikrus papildināt ar glāzi Chablis – vieglais vīns ar labu mineralizācijas pakāpi un svaigu aromātu būs pilnīgā harmonijā ar šo izsmalcināto delikatesi. Ja tomēr nevēlaties svētkos iztikt bez burbuļiem, tad atkorķējiet pudeli Franciacorta – šie itāļu dzirkstošie vīni, gluži kā labākie Šampaņas vīni, tiek ražoti, izmantojot tradicionālo metodi.

Foto: Shutterstock

Pie sarkanajiem ikriem labāk izvēlēties rozā Franciacorta vai šampanieti ar minimālu cukura saturu – Brut vai pat Brut Nature. Vīnam noteikti jābūt sausam, jo pretējā gadījumā sāļie ikri vīnu ar augstu cukura līmeni padarīs teju piedauzīgi saldu.

Runājot par citām uzkodām, jāatceras, ka spāņu Cava vēsturiski ir nevainojama saderība ar mandelēm, olīvām un vītinātu šķiņķi, bet šo burbuļojošo dzērienu var pasniegt arī ar zivju vai fritētu jūras velšu uzkodām. Savukārt Franciacorta ies roku rokā ne tikai ar itāļu virtuves labumiem – pastu, sieriem, prošuto, tradicionālajiem salātiem, bet arī, piemēram, sāļajiem groziņiem, kas pildīti ar sieru vai lavaša ruletītēm ar laša pildījumu.

Rasols un siļķe "kažokā"

Jau novembra vidū, gatavojoties valsts svētkiem, sociālajos tīklos sākas skaļa šūmēšanās par “vienīgo pareizo rasola recepti”, kas nenorimst līdz pat Jaunajam gadam. Jautājums par vārītu burkānu pievienošanu rasolam, īsto majonēzi vai piemērotāko gaļas veidu joprojām spēj sacelt īstu komentāru vētru. Diemžēl daudz mazāk ir to, kuri apspriež tā vai cita vīna saderību ar šiem tik ļoti iecienītajiem salātiem, tomēr šis jautājums nudien nav mazsvarīgs.

Dīvainā kārtā rasolam tiešām tīri labi piestāv svētku klasika – šampanietis. Tikai tas nekādā gadījumā nedrīkst būt pussalds vai pussauss.

Rasola gadījumā jāatceras viens likums – jo šampanietis “sausāks”, jo labāk.

Izcilākā izvēle būs Brut Nature jeb Zéro Dosage, Brut Zéro, Ultra Brut, Pas Dosé, Non-Dosé – visi šie nosaukumi patiesībā nozīmē vienu un to pašu: ka šampanietim, kas pēc savas būtības ir sauss dzēriens ar augstu skābuma līmeni, netiek pievienots cukurs. Paši vīndari Zéro Dosage nereti mēdz dēvēt par “šampanieti bez kosmētikas”. Zéro Dosage šampanieši var šķist dzeloši vai, vienkārši izsakoties, pārāk skābi, bet tieši tādēļ tie būs izcili rasola “kompanjoni”, saderot ar visām šo salātu daudzajām sastāvdaļām un neitralizējot trekno majonēzi.

Foto: Shutterstock

Mazsālīta siļķe pati par sevi ir diezgan trekna, turklāt salātos katru zivju un dārzeņu kārtu dāsni papildina majonēze.

No dzirkstošajiem vīniem teicams “kažokotās siļķes” pārinieks ir Katalonijas Cava.

Viens no vīna galvenajiem uzdevumiem šajā pārī ir treknuma līdzsvarošana, tāpēc ieteicams izvēlēties vīnus ar augstu skābuma līmeni. Līdzīgi kā variantā ar ikriem, laba izvēle būs Chablis un Riesling.

Zivis un jūras veltes

Šampanietis lieliski jutīsies arī blakus arī jebkurām zivju un jūras velšu uzkodām un pamatēdieniem – visviens, vai tās būtu garneles, lasis vai mīdijas. Arī Franciacorta vai Cava šajā kompānijā nepazudīs. Šis nosacījums attiecas gan uz tradicionālajiem krabju nūjiņu salātiem un “Mimozu”, gan uz eksotiskākām garšu variācijām – ar tūkstošsalu mērci vai citu bagātu aizdaru papildinātiem garneļu vai laša salātiem, kuru sastāvā dažādās kombinācijās var būt arī citrusaugļi, mango, ananasi utt.

Cepetis

Svētku mielasta kulminācija ir sulīgs cepetis ar kraukšķīgu, zeltainu garoziņu. No biežāk gatavotajiem putnu cepešiem ar dzirkstošajiem vīniem īsti “nedraudzējas” tikai pīle – gan vista, gan tītars un paipala šampanieša kompānijā jutīsies lieliski. Lai garšu savienību padarītu nevainojamu, ideālā variantā putna gaļas cepeti vajadzētu pasniegt ar skābenu mērci. Lieliska izvēle šajā gadījumā būs vieglas mērces uz citrusaugļu sulas, kivi vai mūsu pašu cidoniju vai smiltsērkšķu bāzes.

Izcils putna cepeša pavadonis ir Crémant. Šis dzirkstošais vīns, gluži tāpat kā šampanietis, tiek ražots Francijā, turklāt izmantojot to pašu ražošanas metodi, tikai ārpus Šampaņas robežām – Luāras ielejā, Elzasā, Burgundijā u.c.

Savukārt, ja putna gaļa tiek pasniegta ar ogu mērci, tad krāsu palete jau saka priekšā, ka šajā gadījumā jālūko pēc dzirkstošā vīna rozā nokrāsā – un tā tiešām būs pareizā izvēle.

Pie cūkas cepeša populārākā izvēle ir sarkanvīns, bet šajos svētkos ir vērts izmēģināt ko jaunu – Elzasas Crémant (Crémant d'Alsace) no Riesling vīnogām – šos sausos un augļainos vīnus tradicionāli pasniedz ar cūkas gaļas ēdieniem ne vien Francijā, bet visā pasaulē.

Deserti

Foto: Shutterstock

Lai dzirkstošais vīns svētkos papildinātu desertu, kurā jaušamas saldskābas garšas nianses, piemēram, ķiršu kūku, augļu salātus vai cidoniju krēmu, varam izvēlēties kādu no saldajiem dzirkstošajiem vīniem. Burbuļojošie rozā vīni ir gluži kā radīti, lai būtu pavadoņi ogu desertiem, bet bruts lieliski izcels siera kūkas maigo garšu.

Dzirkstošus svētkus!

​ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Raksts tapis sadarbībā ar zemo cenu dzērienu un vīnu veikalu "AlkOutlet".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu