Dārgumu medības ASV: bagātību lāde, par kuru pieci cilvēki atdeva dzīvību

Foto: Shutterstock, Instagram
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

2010.gadā ekscentrisks amerikāņu miljonārs paslēpa bagātību lādi un savos memuāros deva mājienus par to, kur tā varētu atrasties. Bagātību meklējumos devās tūkstošiem cilvēku, pieci no kuriem gāja bojā. Taču tagad kāds medicīnas students bagātības beidzot atradis.

Bijušais mākslas kolekcionārs Forests Fenns lādi ar dārgumiem bija paslēpis Klinšu kalnos uz ziemeļiem no Santafē, tātad tā varēja atrasties Kolorādo, Montānas, Ņūmeksikas vai Vaiomingas štatā.

Forests Fenns
Forests Fenns Foto: Jeri Clausing/AP/Scanpix

Fenns atklāja, ka antīkā bronzas lāde esot pilna ar monētām un zeltu. Tās vērtība tolaik tika lēsta no viena līdz trim miljoniem ASV dolāru, taču 2013.gadā bagātības jau tika novērtētas uz pieciem miljoniem dolāru.

Fenna mazdēls Šailo Forests Olds apstiprinājis, ka pirms desmit gadiem paslēptās bagātības beidzot ir atrastas. Atradējs ir 32 gadus vecais Džeks Stuefs - medicīnas students un žurnālists no Mičiganas. Lādi viņš uzgāja šā gada jūnijā.

Mīkla, kas prasīja piecas dzīvības

Fenns jaunībā bija ASV Gaisa spēku pilots un dienēja Vjetnamas karā. 1988.gadā Fennam atklāja vēzi. Drūmās prognozes viņu pamudināja uz domām par dārgumu medībām. Fenns no slimības atveseļojās un 2010.gadā izdeva memuārus "The Thrill of the Chase". Grāmatā bija paslēptas norādes uz to, kur bagātības varētu atrasties.

Viņš rakstīja, ka lādē atrodoties zelta tīrradņi, retas monētas, dārglietas un dārgakmeņi.

Klinšu kalni Kolorādo štatā
Klinšu kalni Kolorādo štatā Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Kā jau Fenns bija paredzējis, daudzi devās meklēt apslēptos dārgumus. Daži cilvēki iekļuva bīstamās situācijās, un vismaz pieci zaudēja dzīvību.

2017.gada jūnijā Jeloustounas nacionālajā parkā tika atrastas 53 gadus vecā Džefa Mērfija mirstīgās atliekas. Viņš bija nokritis no apmēram 150 metrus augstas kraujas. Kad Mērfijs neatgriezās mājās, viņa sieva parka darbiniekiem sacīja, ka vīrs bija devies meklēt Fenna dārgumus, tolaik vēstīja vietējā televīzija.

Ap to pašu laiku mācītājs Periss Voless no Kolorādo pabrīdināja ģimeni, ka dosies meklēt apslēptus dārgumus, taču pēc tam neieradās uz kopīgu sanākšanu. Viņa auto tika atrasts pie tilta Ņūmeksikā, bet viņa līķi Riograndes upe bija aiznesusi vairākus kilometrus tālāk.

Ar Fenna bagātībām tiek saistīti vēl citi nāves gadījumi. Nesenākais no tiem bija šā gada martā, kad 53 gadus vecais Maikls Veins Seksons kopā ar kādu 65 gadus vecu vīrieti devās bagātību meklējumos Kolorādo štatā. Glābēji vienreiz jau bija steigušies palīgā abiem bagātību medniekiem, taču otrā reize Seksonam bija liktenīga.

Ņūmeksikas štata policijas priekšnieks Pīts Kasetass tika publiski kritizējis Fennu par "riskēšanu ar cilvēku dzīvībām" un aicināja izbeigt dārgumu medības. 

Fenns vairākkārtīgi uzsvēra, ka bagātības neesot paslēptas bīstamā vai ļoti grūti pieejamā vietā.

Bagātības beidzot atrastas

6.jūnijā Fenns paziņoja, ka dārgumu lāde esot atrasta, taču sīkākas ziņas nesniedza. Jūlijā miljonārs atklāja, ka tā bija paslēpta Vaiomingā.

Šā gada septembrī 90 gadus vecais Fenns aizgāja mūžībā, un bagātību atradējs portālā "Medium" publicēja anonīmu rakstu. Šomēnes Stuefs atklāja, ka ir tā autors. 

Viņš atklāj, ka Fenna bagātības esot meklējis divus gadus. "Sešus mēnešus paliku anonīms - ne tāpēc, ka man būtu kas slēpjams, bet gan tāpēc, ka Forestam un viņa ģimenei nācās saskarties ar vajāšanu, nāves draudiem, iebrukumiem viņu mājās, nejēdzīgām tiesvedībām un potenciālu nolaupīšanu no to cilvēku puses, kuriem bija negatīvas ilūzijas par viņa dārgumiem. Es negribēju, lai tas pats notiek ar mani vai manu ģimeni," raksta Stuefs.

Fenna mazdēls Olds apstiprinājis, ka Stuefa identitāti nācās atklāt tiesvedības dēļ. Kāda sieviete, kura uzskatīja, ka bagātības paslēptas Ņūmeksikā, apsūdzēja to atradēju viņas īsziņu un e-pastu uzlaušanā.

Stuefs apsūdzības noraida, sakot, ka ar sievieti neesot pazīstams un neko par viņu neesot zinājis, turklāt dārgumu lāde netika atrasta Ņūmeksikā.

"Kad es atradu dārgumus, tas pielika punktu daudzu cilvēku cerībām, ka viņi būs tie, kas kādu dienu to atradīs," raksta Stuefs.

"Es saprotu, ka daudzi izjūt vilšanos un neticību, tāpēc neuztveru personīgi nedz indīgos komentārus, nedz arī sazvērestības teorijas, kuras daudziem acīmredzot sniedz mierinājumu. Vēlos skaidri uzsvērt, ka es neesmu un nekad neesmu bijis Foresta darbinieks un viņš mani nekādā veidā "neizvēlējās", lai "aizeju pakaļ" dārgumiem. Mēs bijām svešinieki, un es atradu dārgumus tādā veidā, kādā viņš bija paredzējis tos atrast."

Viņš norādījis, ka precīzu dārgumu atrašanās vietu neplānojot atklāt, lai šai vietai nepiesaistītu ziņkārīgos un postītājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu