Izmēģinājuma laikā avarējis Īlona Maska Marsa raķetes prototips (36)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu uzņēmējs Īlons Masks Teksasā izmēģinājis Marsa raķetes "Starship" jaunākā prototipa izmēģinājumu, vēsta raidorganizācija BBC.

50 metrus garā raķete, kuri dots nosaukums SN8, nolidoja apmēram 12,5 kilometrus un pēc tam avarēja, taču Masks pauda gandarījumu par izmēģinājumu. Pirms raķetes palaišanas viņš brīdināja, ka iespējama kāda nopietna aizķeršanās.

Masks licis lielas cerības uz "Starship", kad raķete būs pilnībā izstrādāta. Miljardieris uzskata, ka tieši šī tehnoloģija ir viņa kompānijas "SpaceX" nākotne. Ar to plānots kosmosā pārvadāt cilvēkus un kravas, kā arī apgūt Mēnesi un Marsu.

Pēc izmēģinājuma Masks paziņoja, ka iegūti "visi vajadzīgie dati".

"Mars, mēs jau nākam!" viņš tvītoja.

Raķete izmēģinājuma laikā veica sarežģītu manevru. Tika simulēta tās atgriešanās Zemes atmosfērā horizontālā stāvoklī, pagriežoties vertikāli pavisam neilgi pirms saskaršanās ar zemi.

Lielākoties tas arī izdevās - raķete bez aizķeršanās pacēlās un sasniedza vēlamo augstumu, bet pēc tam horizontālā veidā sāka nolaišanos. Problēmas radās tad, kad raķete centās atgriezties vertikālā pozīcijā. Tā nolaidās pārāk strauji un uzsprāga, saduroties ar zemi.

Šī gada jūnijā Masks norādīja, ka "Starship" esot viņa galvenā prioritāte, neskaitot "Falcon" raķetes, kuras izmanto satelītu kompānijas, ASV Gaisa spēki un ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA).

Plānots, ka "Starship" raķete būs 120 metrus gara, aprīkota ar 37 dzinējiem un spēs transportēt 100 tonnas smagu kravu.

NASA jau lūgusi izvērtēt, vai nākamo dažu gadu laikā "Starship" raķete varētu nosēsties uz Mēness virsmas.

Taču Maskam jau padomā ambiciozāki mērķi - pagājušonedēļ viņš izteicās, ka jau tuvāko divu līdz četru gadu laikā vēlas uz Marsu nosūtīt cilvēkus. Jāpiebilst gan, ka Masks bieži uzstāda pārāk optimistiskus termiņus.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu