Kādā krāsā ir Saule? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule
Saule Foto: Unsplash

Tev droši vien liekas, ka Saule ir tieši tādā krāsā, kādā tu reiz bērnībā to attēloji krāsojamajās grāmatās, proti, tā ir dzeltena. Tiesa, atbilde nemaz nav tik vienkārša.

“Visa Saule un visi tās slāņi mirdz. Saules krāsa principā ir krāsu spektrs, kas atrodamas Saules gaismā. Tās savukārt rodas visu Saules daļu sarežģītas mijiedarbes dēļ,” zinātnes izdevumam “Live Science” skaidroja fiziķis Kristofers Beirds. 

Tāpēc, ja mēs vēlamies noskaidrot, kādā krāsā ir Saule, mums šeit uz Zemes ir jāsadala mazākās vienībās tās stari. Ir vairāki paņēmieni, kā to izdarīt, turklāt ne visi no tiem ir sarežģīti. Patiesību sakot, lielākā daļa bērnu jau to ir izdarījuši savos eksperimentos. 

“Gaismas stara krāsu sastāvu var viegli identificēt, šo staru izlaižot caur prizmu. Šis vienkāršais, lētais un parocīgais objekts izpleš gaismas staru, sadalot to tā dažādajās kāsu sastāvdaļās. Katrai tīrajai gaismas krāsai ir atšķirīga viļņu frekvence. Sarkanai krāsai ir viszemākā frekvence, bet violetai – visaugstākā,” stāstīja Beirds. 

Kad mēs raidām gaismas starus caur prizmu, mēs otrā galā ieraugam visas varavīksnes krāsas, proti, mēs redzam visas krāsas, kuras spēj uztvert cilvēka acs. Tādējādi sanāk, ka Saule ir nevis dzeltena, bet gan balta, jo baltā krāsa sastāv no visām citām krāsām. 

Nedaudz sarežģītāks veids, kā noskaidrot krāsas, ir ar kameru, kas spēj izmērīt dažādo pikseļu skaitu, ļaujot mums noskaidrot, kāda ir dažādo Saules spektru frekvence. Ja viena no šīm frekvencēm ir izteikti spilgtāka nekā citas, tad mēs varam secināt, ka Saule ir tieši tajā krāsā. Tiesa, atkal viss nav tik vienkārši jo Saules gaismā visas redzamās krāsas ir vienādi spilgtas. 

Krāsu sastāvdaļas Saules gaismā ir tik līdzīgas, ka vispareizāk būtu teikt, ka Saule ir balta, nevis dzeltena vai oranža.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu